Sebastian Burduja: „Am visat de mult să vă dau această veste bună”

0
248

Executivul a aprobat, în ședința de astăzi, hotărârea inițiată de Ministerul Cercetării, inovării și digitalizării pentru aprobarea plății parțiale a contribuției financiare restante a României pentru programele Agenției Spațiale Europene (ESA), în cuantum de până la 330 milioane lei

Din iulie 2018, din cauza neefectuării plăților în anul precedent, România și-a pierdut dreptul de vot în cadrul Consiliului și Comitetelor de program ESA, generându-se un precedent periculos, cu posibile efecte grave asupra mediului industrial și tehnologic național în domeniul spațial și conexe, informează stiritvr.

Suma restantă privind contribuția pe programe corespunzătoare perioadei 2019-2022 este în valoare de 102.263.517,89 euro. România a fost singurul stat din istoria ESA aflat în situația suspendării dreptului de vot.

Ce a scris Sebastian Burduja pe pagina sa de facebook:

„Am visat de mult să vă dau această veste bună: România își recuperează dreptul de vot în cadrul Agenției Spațiale Europene (ESA). Este unul dintre subiectele care m-a preocupat din prima zi de mandat. O promisiune îndeplinită și o mare victorie pentru comunitatea științifică din România.
Guvernul a aprobat azi hotărârea inițiată de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării – România pentru aprobarea plății parțiale a contribuției financiare restante a României pentru programele Agenției Spațiale Europene (ESA), în cuantum de până la 330 milioane lei.
România își recuperează astfel dreptul de vot în cadrul ESA, pierdut acum mai bine de patru ani, și va putea participa cu drepturi depline la Consiliul ESA din această această toamnă, care se reunește o data la 3 ani și care stabilește programele și proiectele agenției pentru următorul ciclu.
Avem o tradiţie în participarea la proiecte aerospaţiale de anvergură, prin specialiştii noştri de prim rang, apreciaţi şi respectaţi la nivel mondial. România rămâne astfel un pilon de bază al proiectului spaţial european, își respectă angajamentele şi este dornică şi pregătită să contribuie în continuare la cele mai importante proiecte ESA. Odată cu adoptarea hotărârii de guvern de astăzi, cercetătorii și companiile românești vor putea să facă din nou parte din proiectele europene de explorare și cucerire a spațiului cosmic.
Prin adoptarea acestui act normativ, Guvernul transmite un nou semnal puternic pentru investițiile românești în cercetare-inovare și pentru includerea cercetătorilor români în ecosistemele europene și globale din acest domeniu strategic. Acest pas vine la mai puțin de o săptămână de la adoptarea Planului Național în domeniul cercetării, un efort de 60 de miliarde lei în orizontul 2030.
Mulțumesc întregii echipe din #MCID, care a fost implicată în emiterea și promovarea acestui act normativ vital pentru comunitatea științifică, și în mod special Prim-Ministrului Nicolae Ionel Ciucă, care a acordat o atenție constantă acestui subiect și și-a asumat rezolvarea unei probleme care trena din 2017, o pată pe obrazul României în fața ESA și a statelor membre.
Cea mai mare satisfacție a acestei munci este când simt că se poate, lucrurile se misca, iar România acționează pentru viitor. Înainte, împreună”.

Leave a reply