sâmbătă, octombrie 23

Se va lua Iohannis de mână cu Emil Constantinescu?

2
725

Președintele Klaus Iohannis a fost ferm miercuri, în intervenția sa de la Palatul Cotroceni, când a venit vorba despre moțiunea de cenzură a PSD îndreptată împotriva Cabinetului Ludovic Orban.

”PSD nu are soluții pentru România, caută soluții pentru baronii care se simt deconectați de resursele publice și probabil suferă”, a explicat Iohannis demersul partidului condus interimar de Marcel Ciolacu.

Realitatea este exact aceasta: fără banii statului, PSD moare lent. Disperarea e atât de mare în teritoriu încât unii dintre aleșii locali ai PSD care au realizat că nu mai pot conta pe metoda Dragnea de acces la bugete și-au luat tălpășița înspre PNL.


Președintele a fost categoric din nou pe această temă: nu susține racolările de primari de la PSD. Însă nu opinia sa contează, ci a partidului aflat acum la guvernare, care a ales calea pragmatismului machiavellic, în locul puritanismului neproductiv, transferând cohorte de primari.

Dar tocmai această operațiune puturoasă dar fructuoasă a PNL face PSD să iasă disperat la atac prin moțiunea de cenzură. Urmașii lui Liviu Dragnea la butoane simt că le fuge partidul de sub picioare, se descompune, se dezintegrează, dacă nu fac ceva pentru a stopa hemoragia de primari. Și nu pentru aceste alegeri, căci listele de candidați s-au depus deja, ci pentru ce ar putea urma.

”Eu sunt împotriva traseismului politic. Iar acei primari și parlamentari care au trecut de la un partid la altul, nu trebuie să-mi explice mie de ce au făcut-o, dar fiecare dintre ei trebuie să-i explice propriului electorat de ce au trecut dintr-o parte în  alta. Eu, președintele, nu sunt în niciun partid, nu pot eu să intervin într-un partid, dar public am tot dreptul să-mi spun opinia. Eu, Klaus Iohannis, sunt împotriva traseismului. Se poate întâmpla ca unii să-și schimbe doctrina, dar asta e o situație rarisimă.”, a declarat Iohannis.

Președintele mai spus și că ”După părerea mea, moțiunea de cezură a PSD este un gest politic iresponsabil de uz intern pentru PSD”, frază prin care Klaus Iohannis ”traduce” de fapt adevărul din PSD. Iar acesta este unul al măcelului intern pentru putere între diferite facțiuni sau grupuri. Prins între ele, Marcel Ciolacu (dornic să rămână la șefie), e obligat să ”livreze” ceva pentru a arăta că nu-i de paie în Kiselleff.

Moțiunea de cenzură, un act de o imensă iresponsabilitate în plină criză, este mișcarea prin care Ciolacu vrea să mai calmeze presiunea din interior. Lipsa de acces la banii pe care îi furniza odinioară Dragnea, via Ministerul Dezvoltării și PNDL, dublată de hemoragia de primari spre alte partide arată că PSD riscă să se evapore lent, dacă nu se întâmplă un accident sau un dezastru provocat chiar de el.

Președintele sigur că nu poate recunoaște că e de acord cu traseismul PSD-ist spre PNL – altfel, o practică românească veche și murdară -, pe care și el, ca și mulți alții și-o doresc eliminată.

Dar una este ce vrei ca model, ca ideal, ca dorință personală chiar, alta ce se întâmplă în viața reală. Iar în viața reală, dacă vrei să pierzi alegerile, poți să renunți la Chirica de la Iași sau la alți primari din localități mai puțin impozante. Vrea Iohannis ca PNL să piardă alegerile locale? Vrea PNL? Nu, evident.

De asta, deși probabil că organic se opune racolării de primari, Klaus Iohannis se bucură că PSD este ajutat astfel să se descompună.

Și nu doar el e fericit, și ceilalți: PNL, USRPLUS, PMP, votanții anti-PSD. Pentru tabăra României care visează de-o viață la debarcarea pe veci a acestui grup politic de la putere, dezintegrarea PSD, fie ea ortodoxă sau nu, este cea mai bună veste.

România reală e altfel decât cea din cataloagele de frumusețe principială. Ea se măsoară în voturi și bani. Iar voturile nu vin de-ajuns ca să-ți câștige alegerile parlamentare viitoare dacă nu umbli și la recuzita murdară a politicii.

Racolarea de primari este metodă clasică, aplicată și de PSD, și de Băsescu, acum și de PNL și probabil că va fi aplicată și de USRPLUS dacă va ajunge la butoane în postura în care se află azi liberalii. Într-o țară ca România, e singura metodă viabilă pentru a aduce mai multe voturi de acolo de unde nu ai nicio șansă. Fiefurile baronilor mici și mijlocii nu pot fi cucerite decât prin racolarea respectivilor și punct.

Dacă vrei puterea la Cluj, nu ai nicio șansă să-l concurezi pe Boc. Dacă însă îl aduci pe Boc la tine, atunci și Clujul vine la tine odată cu el. Sigur, exemplul poate fi exagerat, dar merită pomenit pentru a înțelege mai bine miza ”traseismului”. Ca partid, dacă vrei să domini în această Românie malformată, trebuie să bați PSD-ul cu armele lui.

Căci el a inventat tot în țara asta: baronii, corupția, șpaga, minciuna, trădarea, manipularea, îndatorarea, armatele de asistați social-electoral, contractele cu dedicație, tot! Cu astfel de metode perverse a penetrat societatea până la cele mai profunde niveluri, de unde recuperarea nu mai e posibilă cu declarații de bună-intenție și Feți-frumoși candidați degeaba. Nu ține altfel decât cu armele lor.

La fel și cu traseismul.  ”Înghiți broasca râioasă”, vorba fostului pedelist Ioan Oltean, și treci la fapte. Abia după ce ți-ai mărit averea de aleși locali, fie și prin metode de prostituție politică, poți ataca alegerile cele mai importante – parlamentarele – cu șanse mari de victorie. Când controlazi Parlamentul, poți începe să curăți toți porii națiunii, inclusiv mentalități atrofiate de inventarul de mai sus.

Dacă vrea să schimbe România ”pas cu pas”, așa cum a promis, Klaus Iohannis trebuie să pună mai întâi mâna pe ea. Faptul că a ajuns la Cotroceni nu mai e nicio garanție – știm deja cum l-a deposedat de puteri Curtea Constituțională a PSD-ului și l-a obligat să execute comanda lui Dragnea&Tudorel Toader de a o debarca pe Kovesi de la DNA.

Iohannis s-a învățat minte, după acel episod, și a învățat multe din primul mandat. Cu siguranță știe că, dacă și în al doilea mandat va fi fără control asupra puterii locale (primării și Consilii județene și locale) și puterii centrale (Parlamentul României, dominat acum de PSD și aliații săi), atunci va putea să-l ia de mână pe Emil Constantinescu și să strige amândoi la popor: ”M-a învins sistemul”.

 

 

 

2 comments

  1. Sebastian 19 august, 2020 at 22:56 Răspunde

    Iohannis este abia la începutul carierei sale. Nu îl văd eu sa își facă sinecură de genul “Studii avansate ale Levantului” cu care sa sifoneze și el milioane de la buget. Regret schimbarea produsă in Dl Constantinescu.

Leave a reply