Scrisoare din Suedia despre ”imunitatea de turmă”. Poate înțelege și Dan Bittman ceva mai mult despre COVID…

3
2812

Turbat de ura față de medici și știință în materie de pandemie, ”guristul” PSD-ist Dan Bittman s-a repezit să tragă concluzii despre ”modelul suedez” în materie, ceva ce nu există de fapt în realitate.

Deranjată de analfabetismul funcțional al celor care judecă de la distanță ”modelul suedez” pe tema COVID, medicul stomatolog Laura Ghibu a publicat pe contul propriu de socializare o scrisoare adresată celor ca Bittman, care au devenit brusc experți anti-mască, invocând minciuni ordinare.

Redăm mai jos textul integral publicat de specialista din România stabilită în Suedia, publicat pe contul personal de Facebook.

Scrisoarea publicată de doctorița din Suedia despre ideile lui Bittman și Dinescu

Lăsaţi “modelul suedez” în pace!

Ca să faci ca suedezii, trebuie să fii suedez. De aceea ca să înţelegi strategia suedeză de combatere a pandemiei de COVID 19, trebuie, nu numai să fi trăit în această ţară, ci să te fi şi format în cultura suedeză.

În primăvara când pandemia a intrat în Suedia, odată cu cei întorşi din vacanţele de sport de iarnă din februarie, am fost luaţi pe nepregătite.

Sistemul sanitar suedez, construit să fie cât mai eficient şi economic posibil, nu avea materiale de protecţie decât pentru câteva zile de activitate normală. Se aplică metoda ”just in time”, adică, se făcea comandă doar atunci când se prevedea că materialele s-ar fi terminat. Asta fiindcă furnizarea materialelor noi se făcea, de obicei, în 24 de ore şi nu se dorea să se utilizeze spaţii pentru depozitare. Când lanţurile de distribuţie s-au rupt, iar toată Europa s-a lovit de primul val al pandemiei, spitalele şi azilele pentru vârstnici s-au lovit de penuria materialelor de protecţie şi dezinfecţie.

Printre altele, acest fapt a determinat un număr mare de infectări cu noul virus corona.

Medicii au fost puşi dintr-odată în faţa unor situaţii extreme. Pur şi simplu nu ştiau cum să prevină şi cum să trateze această boală. Datorita numărului mare de cazuri concomitente au fost nevoiţi să aleagă pe cine să primească suport în terapie intensivă şi pe cine nu. Au ieşit şi au spus public asta! Iar majoritatea suedezilor au înţeles, au acceptat şi s-au mobilizat ca medicii să nu mai trebuiască să facă asemenea alegeri.

Numărul de victime în Suedia la începutul pandemiei a fost printre cele mai ridicate din lume! Jumătate dintre cele peste 5900 de victime au fost beneficiari ai serviciilor de asistenţă pentru vârstnici.

Multe dintre aceste victime puteau fi salvate dacă se luau măsuri corecte şi la timp. Adevărul este că vârstnicii din centrele de asistenţă nu au fost protejaţi îndeajuns.

Cum spuneam înainte, motivele au fost multe. Au fost analizate la rece şi greşelile au fost corectate. Şi au fost multe greşeli! Ceea ce nu se înţelege în alte ţări e că: poporul suedez, în marea sa majoritate, a iertat aceste greşeli, a acceptat pierderile şi a înţeles dificultatea momentului. Cei care au luat deciziile greşite şi-au cerut scuze şi au corectat ! Cu calm!

Imaginaţi-vă dacă aşa ceva s-ar fi întâmplat în România….

Mortalitatea în Suedia a fost mult peste medie în aprilie, ca apoi să scadă până sub medie în luna septembrie. Asta a făcut pe câţiva dintre cei care nu înţeleg ce înseamnă o pandemie, să afirme că ”epidemia s-a terminat în Suedia” şi să tragă tot felul de concluzii aiuristice cum că măsurile de protecţie nu folosesc şi că în Suedia s-ar fi ajuns deja la imunitatea de turmă. Nimic mai puţin adevărat.

În teorie, imunitatea de turmă e bună dar în practică, în lupta cu ACEST virus, imunitatea de masă nu e sigur că se poate obţine deoarece NU SE ŞTIE CÂT TIMP, CEI TRECUŢI PRIN BOALĂ, AU ANTICORPI!

Mulţi au trecut prin boală şi nu mai prezintă anticorpi după 3-4 luni. Pot avea un grad de protecţie prin activarea celulelor T dar nimic nu e sigur. Există cazuri şi de reinfecţie cu diferite deznodământuri (toate scenariile între boala mai uşoară până la moarte! Am avut un asemenea caz la Sibiu! O asistentă medicală a decedat atunci când s-a infectat a doua oară !). Se vehiculează şi ipoteza de o cronicizare a bolii!

Rata mortalităţii în Suedia, mai scăzută în ultimele luni, se explică simplu: accidentele de circulaţie şi de muncă au scăzut. Mortalitatea în rândul vârstnicilor pe alte motive decât COVID-19, de asemenea (nu mai cad, nu se mai enervează şi fac infarct, se plimbă în aer liber, nu mai stau în cafenele, restaurante, baruri sau la teatru şi alte evenimente culturale, în contact cu mai multe persoane, deci nu se mai molipsesc cu gripă şi alte boli etc).

Suedia nu are ca strategie imunitatea naturală de turmă! Acest concept a fost afirmat de nenumărate ori de către epidemiologul şef Andrés Tegnell, dar se pare că totuşi lumea nu înţelege. În Suedia s-au luat măsuri de izolare, câteodată chiar mai stricte decât în alte ţări.

Singura diferenţă a fost că au fost voluntare! Deci au fost lăsate la latitudinea individului. S-a arătat direcţia iar noi toţi am fost responsabilizaţi ca să ne comportăm în aşa fel încât să ajungem la obiectiv! Obiectivul a fost să diminuăm răspândirea infecţiei în aşa fel încât sistemul sanitar să nu colapseze.

Deja din primăvară, deşi nu am avut lockdown, majoritatea celor de 70 ani s-au autoizolat voluntar, iar mulţi dintre ceilalţi şi-au îngrădit voluntar activităţile.

Viaţa în Suedia NU ESTE NORMALĂ! Este diferită de cum e în alte ţări datorită psihologiei poporului suedez care e natural individualist şi respectă recomandările.

Circa 52% dintre suedezi locuiesc singuri! Bunicii nu locuiesc împreună cu nepoţii şi, în general, nu se îngrijesc de ei. Ieri, un medic suedez nu a vrut să urce în lift cu mine, chiar dacă respectăm regula de stat spate la spate. Mi-a spus că după ce a văzut în repartul de terapie intensivă nu vrea să ia nici un risc!

Oamenii, în general, nu se mai întâlnesc social, păstrează distanţa, lucrează de acasă, nu se mai fac conferinţe, petreceri sau spectacole cu mai mult de 50 de spectatori, se evită transportul în comun şi călătoriile neesenţiale. Aceste măsuri stricte de izolare au fost recomandate săptămâna trecută pentru 6,5 dintre cele 10 milioane de locuitori.

Vouă vi se pare o “viaţă normală”? Mie nu. Dar nu mă lamentez, mă conformez fiindcă eu vreau să fiu o parte din soluţie nu o cauză a problemei.

Asta fac 80% dintre suedezi. De aceea nu avem lockdown, fiindcă noi ne autoizolam singuri şi facem ce ni se spune, cu toate pro- şi contra acestui mod de trai şi de a reacţiona.

Acest mod de a ajunge la consens şi de a acţiona unitar este specific poporului suedez. Iar strategia suedeză a ţinut cont de psihologia poporului suedez şi s-a pliat pe ea.

De aceea strategia suedeză NU SE POATE APLICA COPY-PASTE ÎN ALTE ŢĂRI! Fiecare ţară trebuie să îşi croiască individual strategia. Putem însă învăţa din greşelile şi din lucrurile bune care s-au întâmplat în Suedia. Asta da!

“Modelul suedez” nu e să trăieşti normal şi să te infectezi la liber!

“Modelul suedez” e ca fiecare individ să adopte un comportament responsabil şi să ajute la combaterea răspândirii epidemiei!

VEZI ŞI:

Andi Moisescu, infectat! Soția lui e mare conspiraționistă anti-vaccinistă și anti-mască

VIDEO. Nevasta lui Tăriceanu a apucat microfonul! Liderul ALDE, întâlnire secretă cu Radu Budeanu, Imre și Dragoș Dobrescu

Fritz, afară cu bestia lui Robu! Șeful Piețelor din Timișoara, atac antisemit la noul primar și la Klaus Iohannis

Leave a reply