Scrisoare din Diaspora din partea unei familii parte a USRPLUS. Dacian Cioloș sau Dan Barna?

1
1680

Scrisoare din Diaspora

Noi doi membri exPLUS, actualmente membri USRPLUS, din Diaspora, mai precis din Luxemburg, Constantin și Viorica Cristache,  ne-am hotărât să vă punem pe hârtie câteva gânduri și păreri despre Dacian Cioloș, politicianul care a motivat 12.000  de români, în doar 4 luni, din Decembrie 2018, până în Martie 2019, să devină membri de partid, să se implice și să asume pentru interesul general, pentru binele întregii comunități. 

Noi am devenit membri în aceeași zi în care partidul PLUS a fost declarat oficial partid politic sub conducerea lui Dacian Cioloș, pentru că am văzut în el un altfel de politician, speranța unei generații preponderent tinere, dar nu numai, care visează să schimbe politica cu o versiune românească a mișcării „En Marche” din Franța, o generație care s-a săturat de corupție, de o administrație învechită, de lipsuri în spitale și de lipsa banilor pentru școli… Acești oameni, din rândul cărora facem și noi parte, vor să pună capăt unei clase politice încă marcate de trecutul  comunist.

Dacian Cioloș întruchipează pentru noi furia împotriva sistemului, aspirațiile la o reînnoire a politicii românești, o nouă direcție a acesteia, una care să țină cont de problemele cetățenilor și să le soluționeze. 

Atât în Europa de Est, cât și în Cea de Vest, oamenii aspiră la această reînnoire a politicii. Alegătorii nu se mai poziționează în stânga sau în dreapta, nu mai este ideologia care oferă răspunsuri, ci asumarea individuală în folosul interesului general, în folosul întregii comunități.

Dacian Cioloș a apărut atunci când clasa politică românească avea nevoie mai mult ca oricând de aer curat, de noi lideri și de o nouă viziune. A apărut după dezastrul de la Colectiv care ne-a marcat tuturor viața, Ne-a arătat că este un alt gen de politician, un adevărat lider, cu o nouă viziune politică, capabil să schimbe din temelii un sistem. A demonstrat asta în perioada în care a fost prim-ministru al unui guvern tehnocrat, între noiembrie 2015 și începutul anului 2017. In Decembrie 2018 a apărut Partidului Libertății, Unității și Solidarității,  (PLUS),  iar în Februarie 2019, s-a aliat cu o altă mișcare politică de tineret, Uniunea Salvați România (USR). Această alianța USR-PLUS, care a ieșit de nicăieri a câștigat 22,4% din voturi la alegerile europene din Mai 2019. Cei doi lideri de partid, Dan Barna și Dacian Cioloș, împreună cu membri partidelor lor au hotărât că împreună suntem mai puternici, mai eficienți și putem schimba cursul politic în România. USRPLUS  întruchipează această schimbare de curs politic în România și o face cu succes și onoare. 

Zilele acestea ne alegem Președintele noului partid, USRPLUS. La acest moment avem doua variante foarte bune pentru această funcție, la fel ca și echipele din spatele lor care vor deveni intr-un final una singură. 

Costi Cristache, în 10 august 2018, în Piața Victoriei, la protestele față de guvernarea PSD

Atât Dacian Cioloș, cât și Dan Barna au calități incontestabile care îi recomandă pentru acest post, doar că noi inclinăm să credem că Dacian Cioloș este cel care va reuși mult mai bine să coalizeze și să închege într-adevăr acest partid și să îl facă partidul celor care asumă, care se pun la dispoziția comunității și pun la dispoziția acesteia tot ce au ei mai bun. El a demonstrat, spre deosebire de Dan Barna, că poate construi o echipă care este capabilă să coaguleze idei, acțiuni, că este capabil să identifice și să crească valori politice care ne reprezintă cu succes în Europa și suntem siguri că va continua să o facă.  

Iată punctual câteva plusuri pentru fiecare dintre ei, cu mențiunea că această listă nu este exhaustivă și sigur conține multe altele. Le-am găsit enumerate de un membru al partidului nostru și ne raliem 100%.

Dacian Cioloș are calibru de politician la nivel european și conexiuni la nivel înalt, prin prisma funcției pe care o deține în Parlamentul European, fapt ce ne va ajuta să plasăm România la masa deciziilor în UE, în timp ce Dan Barna are experiență în lupta cu ciuma roșie și a creat rezistența, la propriu, din Parlamentul României în ultima legislatură.

Dacian Cioloș  este foarte bun strateg, onest și constant în declarații. Nu ai cum să-l prinzi cu chestiuni incerte, pentru că spune tot timpul ce crede și cum simte în acel moment, iar Dan Barna rezistă la stres, trece cu umor peste gafe, face echipă chiar si cu cei considerați de evitat, e un tip fain, cum îl numește colegul nostru de partid, și pe bună dreptate.

Dacian Cioloș i-a recrutat pe mulți din USR (inclusiv o vedetă, fără să dăm nume) în echipa sa din 2016, alege oamenii în care își pune speranțe și îi ajută să crească făcând transfer de notorietate. De cealaltă parte, Dan Barna a investit enorm în campania pentru prezidențiale și nu s-a demoralizat după rezultatul obținut. Semn ca nu a renunțat să spere și că este un luptător.

Incheiem această pledoarie pentru Dacian Cioloș cu ultimul mesaj pe care l-a adresat celor care își votează Președintele, un mesaj care spune multe printre rânduri, un mesaj care îl definește perfect pe Dacian: 

Dacian Cioloș

« Dragi colege și colegi,

Acesta este ultimul mesaj la care am dreptul în calitate de candidat la președinția USR PLUS. Aleg să nu îl folosesc pentru a ridica și mai mult temperatura normală în orice alegeri interne și să vă dau, în schimb, un exemplu despre cum deja am reușit un lucru măreț, împreună, colegi din fostul PLUS și din fostul USR. Pentru că despre binele public pe care îl putem face împreună este, de fapt, această campanie internă, nu despre a crea falii între noi și a ne acuza reciproc. Iar președintele partidului, indiferent pe cine alegeți în aceste zile, va avea misiunea de a pune toate resursele de competență și creativitate din USR și PLUS împreună. »

Noi am votat Dacian Cioloș pentru că pentru noi, și dată fiind perioda de criză pe care o trăim, el este cel mai bun pentru construcția unui partid care poate guverna în 2024. Îl apreciem pe Dan Barna pentru calitățile sale și pentru efortul susținut din cei 4 ani cu USR, dar credem, ca mulți alți colegi, că va putea și altfel decât din poziția de Președinte al USRPLUS, să contribuie la construcția și redefinirea identității acestui partid.

Vă dăm doar un sfat : alegeți înțelept, gândindu-vă la România!

 

NOTĂ: Familia Cristache a ținut să menționeze că această scrisoare este pro-bono și nu urmărește niciun scop sau profit personal. Ea exprimă exclusiv opinia autorilor și este o pledoarie pentru candidatul preferat la șefia USRPLUS

1 comment

  1. Gabriel 31 ianuarie, 2022 at 17:08 Răspunde

    Dacian Ciolos. La manipularile si inlaturarea din cale a criticilor, „epurarea” in stil comunist la care se preteaza grupul lui Barna, nu subscriu.

Leave a reply