Iohannis, la CE: „Voi aduce în discuție necesitatea întăririi mecanismelor de pregătire și răspuns ale UE la dezastre”

0
228

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că a înaintat o scrisoare comună preşedinţilor Consiliului European şi Comisiei Europene, împreună cu alte nouă state, privind necesitatea întăririi mecanismelor de pregătire şi răspuns ale Uniunii Europene la dezastre.

” Voi aduce în discuție necesitatea întăririi mecanismelor de pregătire și răspuns ale Uniunii Europene la dezastre, a declarat președintele Klaus Iohannis, înainte de Consiliul European de vară de la Bruxelles. Voi face acest lucru împreună cu alte 9 state – Bulgaria, Cipru, Croația, Estonia, Franța, Grecia, Irlanda, Lituania, Slovacia – care s-au alăturat inițiativei mele, privind consolidarea capacității Uniunii în acest domeniu. În acest fel transmitem un mesaj politic la nivel înalt privind valoarea adăugată a protecției civile europene în situații de criză majoră, precum și la necesitatea de a întări mecanismele de pregătire și răspuns la dezastre, având în vedere că statele membre nu sunt întotdeauna capabile să facă față singure la aceste situații complicate. Am promovat o scrisoare comună înaintată președinților Consiliului European și Comisiei Europene, cosemnată de cele 9 state.„, a spus Klaus Iohannis.

  • În scrisoarea comună înaintată de preşedinţi Consiliului European şi Comisiei Europene se propun patru linii de acţiune:
  1. elaborarea unei abordări strategice orientate spre o dezvoltare pe termen mediu şi lung a mecanismului de protecţie civilă;
  2. consolidarea capacităţii instituţionale la nivelul UE prin explorarea posibilităţii creării unui centru unic de gestionare a crizelor;
  3. dezvoltări ale capacităţilor pentru pregătirea şi reacţia în situaţii de urgenţă la nivel european;
  4. îmbunătăţirea rolului autorităţilor naţionale în ceea ce priveşte protecţia civilă şi managementul crizelor.

De asemenea, Klaus Iohannis a spus că în cadrul Consiliului European se va discuta şi despre migraţie.

O altă chestiune care ne privește și considerăm că este de importanță majoră este migrația. Având în vedere că problema este una comună, ea reclamă o soluție comună și România, cred că vă amintiți, am mai spus-o, s-a implicat foarte mult în această chestiune.

Acțiunile legate de gestionarea frontierelor sunt un instrument important în combaterea migrației ilegale. România și-a adus contribuția la implementarea Concluziilor din februarie, când am avut un Summit extra destinat acestei chestiuni,  inclusiv prin proiectul pilot la granița cu Serbia, așa cum arăta și Președinta von der Leyen în scrisoarea transmisă liderilor în pregătirea discuțiilor de azi. Noi avansăm cu succes proiectul în strânsă cooperare cu Comisia Europeană, pentru a promova bunele practici ale României la frontiera externă a Uniunii.

Implicarea noastră reconfirmă faptul că România acționează în spirit de solidaritate și responsabilitate la nivelul Uniunii Europene și continuăm să jucăm un rol activ în conturarea unor soluții comune pentru combaterea migrației ilegale și gestionarea frontierelor„, a spus Klaus Iohnnis.

În ceea ce privește aderarea României la Schengen se discută informal pe foarte multe paliere. Progresul este unul lent, a spus Klaus Iohannis. Şeful statului a subliniat că Spania şi-a arătat de multe ori disponibilitatea de a pune dosarul aderării României şi Bulgariei la spaţiul de liberă circulaţie pe agenda preşedinţiei Consiliului UE.

Leave a reply