Schimbare majoră de poziție a bloggerilor militari ruși care erau vehement pro-Kremlin

Unii bloggeri militari pro-ruși de pe Telegram au continuat să critice Kremlinul pentru tratamentul oribil aplicat militarilor mobilizați cu forța din „Republicile Populare” Donețk și Lugansk (DNR și LNR) – ceea ce contrazice propaganda privind „progresul operațiunii militare speciale”, notează Institutul pentru Studiul Războiului în ultima evaluare privind invazia.

Fostul ofițer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei Igor Girkin (ce are 360.000 de urmăritori) a amplificat o critică făcută de către un blogger militar mai puțin cunoscut, care discuta un videoclip în care un batalion din DNR făcea apel la șeful DNR, Denis Pușilin, cu privire la maltratarea forțelor mobilizate în forță.

Girkin a acuzat conducerea rusă, nu pe Pușilin, că a început invazia cu rezerve insuficiente și forțe mobilizate în forță nepregătite.

Acesta a adăugat că Rusia nu a furnizat soldaților din republicile sale proxy arme noi, în ciuda faptului că a susținut că forțele ucrainene s-au pregătit să atace zonele ocupate din Donbas timp de un an înainte de invazia rusă.

De asemenea, bloggerul a susținut că Kremlinul nu a reușit să mobilizeze și să pregătească în mod adecvat următorul lot de rezerve, în timp ce forțele ucrainene își pregătesc cu succes trupele pentru contraofensive.

Girkin a criticat, de asemenea, Kremlinul pentru că nu a plătit batalionul DNR timp de trei luni.

Unii bloggeri militari au susținut că forțele ucrainene au fabricat videoclipul, dar acesta a adunat totuși atenția utilizatorilor pro-ruși de Telegram. Incidentul evidențiază o schimbare continuă în spațiul informațional al bloggerilor de limbă rusă, indiferent de autenticitatea videoclipului.

Probabil că bloggerii militari ar fi atacat sau ar fi respins un astfel de videoclip cu tărie și aproape la unison mai devreme în timpul războiului, când toți se concentrau în general pe prezentarea unor narațiuni optimiste pro-ruse și anti-ucrainene.

Răspunsul la acest videoclip în spațiul bloggerilor de limbă rusă demonstrează rezonanța puternică pe care o pot avea acum narațiunile anti-Kremlin.Este imposibil de știut ce efect ar putea avea schimbarea de ton în acest spațiu de informare asupra percepției generale a războiului din Rusia, dar este una dintre cele mai vizibile și notabile inflexiuni în atitudinile vocilor rusești aparent independente, anterior puternic pro-Kremlin, văzute până acum.

Declarația de miercuri a șefului miliției DNR, Eduard Basurin, care a explicat că forțele rusești se vor concentra pe crearea unor „încercuri mai mici”, mai degrabă decât pe o singură încercuire mare, este probabil, în parte, un răspuns la o critică apărută atât în blogosferă, cât și în Duma rusă, potrivit căreia forțele rusești nu au reușit să realizeze operațiuni de tipul celor din 2014.

Declarația lui Basurin, împreună cu alte schimbări în modurile în care oficialii ruși au vorbit despre încercuirile și operațiunile rusești din est în urma acestor critici sugerează că liderii ruși și oamenii lor din Donbas sunt sensibili la schimbările din acest spațiu informațional, informează hotnews.

Leave a reply