Schimbare de legislație pentru românii care vor munci în Germania. Berlinul interzice subcontractarea și ”detașarea”

1
1358

Germania va interzice acordurile de subcontractare pentru salariaţii care lucrează în abatoare, aceasta fiind principala măsură dintr-o lege destinată să îmbunătăţească condiţiile de muncă din aceste facilităţi unde au fost identificate mai multe focare de Covid-19, transmite AFP.

„Vom pune capăt acordurilor de subcontractare în industria de prelucrare a cărnii începând cu data de 1 ianuarie 2021”, a declarat vineri ministrul german al Muncii, social-democratul Hubertus Heil.

Această interdicţie va pune capăt unei practici foarte răspândite în abatoarele germane, care se bazează în mare parte pe mâna de lucru venită din Europa de Est, care este angajată de companii din ţările din Est dar ulterior este „detaşată” în Germania via „contracte de prestări servicii”.

„Acest sistem organizează iresponsabilitatea”, apreciază Hubertus Heil, citat de Agerpres.

Graţie acestui sistem, companiile germane au foarte puţine obligaţii sociale sau sanitare faţă de mâna de lucru pe care, oficial, nu a angajat-o.

Potrivit datelor furnizate de Guvernul german, din cele aproximativ 200.000 de persoane care lucrează în industria prelucrării cărnii din Germania, între „50% şi 80%” sunt în prezent angajate pe baza acestui tip de contracte de prestări de servicii.

Hubertus Heil

Interzicerea subcontratării va fi extinsă şi la atelierele care procesează carnea.

Propus în luna mai a acestui an, proiectul privind interzicerea subcontractării a provocat tensiuni în coaliţia guvernamentală din Germania, între social-democraţii de la SPD, care au stat la originea proiectului, şi creştin-democraţii de la CDU, care se tem că va fi afectată competitivitatea sectorului, bazată pe costuri de producţie foarte reduse.

Proiectul de lege prevede de asemenea interzicerea contractelor de muncă temporare în abatoare. În plus, vor fi impuse şi noi obligaţii în materie de locuri de cazare pentru muncitori precum şi controale mai frecvente din partea autorităţilor.

În luna iunie a acestui an, peste 1.500 de lucrători ai abatorului companiei Toennies din districtul Guetersloh au fost infectaţi cu noul coronavirus, mulţi dintre ei fiind români.

Acest focar a forţat izolarea a circa 670.000 de persoane în respectiva zonă.

Descoperirea focarului de coronavirus la acest abator a declanşat o dezbatere cu privire la standardele din industria alimentară din Germania precum şi cu privire la dependenţa de mână de lucru a muncitorilor emigranţi, în special din România.

VEZI ȘI:

Marea Britanie: bordel cu românce – încasări de un milion de lire sterline anual! Fetele erau exploatate de o bandă criminală

Scandal imens în Anglia cu ”românii hoți” din supermarketuri. Ambasada României cere retragerea anunțului

„Trebuie să fim imperfecți”: 3 pași simpli pentru a reduce stresul pe fondul pandemiei

1 comment

Leave a reply