Fostul procuror Mircea Negulescu, cunoscut drept „procurorul Portocală”, a făcut o serie de declarații la un canal Tv și a adus lămuriri despre încercarea de intimidare la adresa acționarului Realitatea PLUS, Maricel Păcuraru
Mircea Negulescu este ferm convins că protestele din fața casei acționarului de la Realitatea PLUS nu au fost spontane. Fostul procuror vine cu o ipoteză-șoc: toată acțiunea ar fi fost comandată, de la distanță, din Serbia, de către fugarul Sebastin Ghiță, patron la România TV și la mai multe companii abonate la contracte bănoase cu statul.
„Este o acțiune de tip mafiot, specifică Italiei anilor ‘60. Există două infracțiuni acolo: tulburarea liniștii publice și șantajul. Cel din urmă este determinat de faptul că domnului Sebiastian Ghiță i s-a făcut teamă de dezvăluirile de la Realitatea PLUS și de faptul că instituțiile statului încept să-și facă treaba. De asemenea, există un control de la ANAF care a stabilit deja activitatea infracțională a firmelor lui”, a declarat Mircea Negulescu.
Fostul procuror spune că, în prezent, există o instigare la cele două infracțiuni, venită din partea lui Ghiță, iar dacă oamenii au fost aduși la proteste cu mașinile postului TV, păstorit de fugarul din Serbia, atunci și televiziunea lui poate fi trasă la răspundere, pentru că a oferit sprijin pentru aceste infracțiuni.
Mircea Negulescu a sesizat și faptul că pancartele protestatarilor erau foarte bine confecționate, un lucru „normal” având în vedere că Sebastian Ghiță era obișnuit cu mitinguri și finanțări ilegale de campanii electorale.
Fostul procuror spune că ancheta în acest caz nu ar trebui să dureze foarte mult, pentru că este vorba de audierea martorilor, foarte puțini la număr.
„O astfel de anchetă nu ar trebui să dureze foarte mult. Au fost identificate mașinile, persoanele care au fost acolo, nu cred că erau mai mult de 30 de inși. Cât poate să dureze audierea lor? Totuși, mă tem că, pentru o suma impresionantă de bani, Sebastian Ghiță le-ar putea cumpara tăcerea acestora”, a mai spus Negulescu.
Fostul procuror de la DNA Ploiești povestește un astfel de episod cu un „protest instant” trăit chiar de el. „Am fost reținut în celebrul dosar „Ponta – Tony Blair” și am stat în arest 22 de zile. Când am fost adus la Instanța Supremă, în fața clădirii au venit vreo 20 de inși de la Ploiești, conduși de domnul Ganea, fost viceprimar al orașului, care tocmai trecuse la partidul Pro Romania. Aceștia încercau să influnțeze decizia instanței în dosarul meu”, povestește acesta.
Mircea Negulescu este ferm convis că protestul a fost comandat de Sebastian Ghiță din Serbia, pentru că nu-și explică prezența, la fața locului, a mașinilor de la România TV, folosite la transportul pancartelor protestatarilor.
- „Am convingerea ce această acțiune a fost comandată de Sebastian Ghiță, din Serbia. Ce să caute mașinile unei televiziuni să care pancarte pe care să le dea unor străini, pe stradă? De ce nu s-au dus în fața casei lui Victor Ponta să protesteze? Este o persiune morală asupra instanței. Judecătorii au și ei spaime și frici, e firesc să te gândești de mai multe ori la o soluție finală în dosar, atunci când vezi o ceată de 30 de inși care fac scandal în fața instaței”, conchide fostul procuror.
Laurențiu Ciocăzanu, jurnalist și coordonator Voxpublica.ro, a declarat că, printre infractorii „amanetați” de Sebastian Ghiță funcționează o singură lege: cea a tăcerii!
Laurențiu Ciocăzanu
„Legăturile între cei cu bani și cei ușor de cumpărat se bazează strict pe legea tăcerii, acestea fiind cele ce permit astfel de acțiuni. Sunt foarte bine organizați, după model paramilitar, iar legătura funcționează chiar dacă stăpânul este la distanță. Ghiță-stăpânul nu poate fi atins, dar chiar nu se poate să-i atingem pe cei care pun în aplicare acțiunile?”, se întreabă jurnalistul.
Laurențiu Ciocăzanu este ferm convins că protestul este departe de a fi spontan și legal și speră ca instanța să nu fie influențată de astfel de presiuni. „Contează foarte mult forța magistraților, a celor care vor ca România să fie un stat de drept, nu unul aflat la cheremul interlopilor de la distanță”, concluzionează jurnalistul.