Scandal imens în Anglia cu ”românii hoți” din supermarketuri. Ambasada României cere retragerea anunțului

2
846

Ambasada României în Regatul Unit s-a autosesizat în cazul mesajului discriminatoriu față de românii din Londra, afișat de un supermarket, și a cerut conducerii magazinului ca afișul să fie înlăturat. De asemenea, potrivit MAE, ambasada s-a adresat și poliției locale. Ministerul de Externe precizează că mesajul “nu reflectă imaginea reală a comunității române din Marea Britanie, bine integrată și care aduce o contribuție reală la dezvoltarea societății și economiei britanice”.

„Cu referire la informațiile apărute în spațiul public privind mesajul afișat în incinta unei filiale a unui cunoscut lanț de magazine alimentare din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Ministerul Afacerilor Externe precizează că Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord s-a autosesizat și a întreprins, în regim de urgență, demersuri atât pe lângă conducerea companiei, cât și pe lângă autoritățile centrale și locale, inclusiv la nivelul ministerului de externe britanic (Foreign, Commonwealth and Development Office), pentru a exprima surprinderea și dezacordul părții române față de apariția mesajului respectiv, ce are un puternic caracter discriminatoriu.


MAE dezaprobă acest tip de mesaje discriminatorii care nu reflectă imaginea reală a comunității române din Marea Britanie, bine integrată și care aduce o contribuție reală la dezvoltarea societății și economiei britanice.

Totodată, MAE informează că, în scrisoarea adresată conducerii companiei și poliției locale, reprezentanții ambasadei au solicitat înlăturarea imediată a materialelor cu caracter discriminatoriu, precum și clarificarea circumstanțelor și a motivelor care au stat la baza utilizării acestora.

Ambasada României la Londra urmărește cu deosebită atenție acest subiect și va întreprinde toate demersurile legale pentru a asigura cetățenilor români din Marea Britanie garantarea drepturilor în calitate de cetățeni UE și aplicarea unui tratament non-discriminatoriu”, arată un comunicat emis de MAE.

Un afiș scandalos la adresa românilor a apărut într-un hypermarket Tesco din Londra. Este vorba despre un poster pe care este scris în limba română mesajul:

“Avertisment pentru hoții din magazine. Hoții din magazine prinși vor fi urmăriți penal. Ofițerii de poliție îmbrăcați în civil acțonează în această zonă”.

Anunțul cu dedicație nu a rămas fără ecou. Iolanda Costide, un arhitect român cunoscut în Londra, a reacționat dur la vederea afișului și a trimis o scrisoare de protest conducerii magazinului, relatează Digi 24.

Ea spune:

“Nu este demn ca un lanț care se prezintă ca progresist în serviciul oamenilor, cum ar fi Tesco, să permită profilarea etnică în magazinele sale. Vă rog, cu amabilitate, să îndepărtați astfel de afișe din magazinele dumneavoastră. În caz contrar, vom atrage atenția Comisiei pentru egalitate și drepturile omului asupra practicilor dumneavoastră”.

VEZI ŞI:

VIDEO. Demența AUR: Șoșoacă – pericol public, Teodosie cu masca mai mult pe nas, Drapelul – pângărit

George Clooney: Viktor Orban, un exemplu „al furiei şi al urii”. Replica guvernului Ungariei: a preluat mesajul lui Soros

Băsescu aruncă bomba: ”Alianță USRPLUS-PSD, cu Cioloș premier. Șansa ca liberalii să piardă alegerile este destul de mare”

2 comments

Leave a reply