marți, octombrie 3

Scade, scade, scade… Cel mai mic număr de decese în ultima lună din cauza coronavirusului

0
1330

Evoluția datelor oficiale privind pandemia coronavirusului din Spania continuă cu o tendință bună. Pentru prima dată începând cu 22 martie, numărul zilnic de decese a căzut sub 400 de persoane pe zi. Mai exact, raportul publicat luni, 20 aprilie, de Ministerul Sănătăţii înregistrează 399 de decese (datele se referă la ziua precedentă, duminică), cu un număr total de 20.852 de victime, de la începutul crizei.

Dacă privim la tendință, creșterea față de ziua precedentă este de 1,95%, cea mai mică de la începutul carantinei, acum 5 săptămâni. Ca în fiecare zi de luni, trebuie avut în vedere faptul că este posibil ca unele comunități să fi raportat mai puține cazuri decât cele reale, deoarece acest raport înregistrează datele duminică, iar în week-end este mai puțin personal disponibil.

De asemenea, numărul de cazuri noi este cel mai mic din 17 martie: 4.266 într-o zi, însă această cifră este cea mai afectată de cerințele de notificare pe care Ministerul Sănătății le-a impus vineri comunităților autonome. În total, numărul de persoane infectate este de 200.210.

Seria de date prezintă anomalii, deoarece departamentul condus de Salvador Illa, ministrul Sănătăţii, examinează cifrele pentru a le ajusta la criteriul potrivit căruia se înregistrează oficial doar acele cazuri care au fost verificate prin oricare dintre tipurile de teste existente în prezent, deci inclusiv teste care pot da erori.

Directorul Centrului de Coordonare a Alertelor și Urgențelor în Sănătate, Fernando Simón, a declarat în apariția sa în această dimineață că acestea sunt „cifre încurajatoare” indiferent de ajustările care trebuie făcute, deoarece confirmă scăderea impactului pandemiei.

În plus, el a explicat că, în săptămâna 23-29 martie, au fost efectuate puțin mai puțin de 200.000 de PCR-uri – cele mai precise teste, deoarece detectează numărul de persoane infectate la acel moment, analizând prezența materialului genetic al virusului – ceea ce a dat un 26,8% de pozitivi din totalul celor testaţi.

În săptămâna trecută au fost realizate peste 700.000 de teste PCR, iar proporția celor afectați a scăzut la 3,1%.

Această ultimă cifră indică faptul că expansiunea virusului s-a încetinit, a spus Simón, de asemenea, reflectă faptul că testele sunt deja efectuate în afara celor mai active focare de infecții (spitale, reședințe), unde numărul de pozitivi este mai aproape la realitatea populației generale.

Leave a reply