Scade preţul caselor, e vremea marilor pariuri imobiliare. Cum poate ajunge o vilă de la 170.000 de euro la 80.000 de euro

0
2062

Sectorul locuințelor rămâne în stare de alert în fața incertitudinii cu privire la viitorul pieței, care depinde în mare măsură de cât timp continuă această situație de blocaj economic provocat de pandemie.

„La fel ca multe alte sectoare ale economiei, piața imobiliară este afectată negativ de criza Covid-19”, spune Fernando Encinar, șef de studii de piaţă la portalul de anunţuri imobiliare Idealista.com.

Fernando Encinar

„În primele luni vom experimenta un tsunami economic care va afecta, fără îndoială, fondul de locuințe și tranzacțiile pe termen scurt și mediu”, spune Encinar, citat de publicaţia 20 minutos.

El prezice o stabilizare pe parcursul lunilor ce vin şi o normalizare a situației pe termen mediu, care ar putea atinge niveluri pre-pandemice până la începutul anului 2021.

Având în vedere scăderea cererii, piața prognozează o scădere a prețurilor locuințelor între 10% și 15%, cu o mai mică variație a chiriilor.

Deși situaţia încă nu se reflectă într-un mod notabil în portalurile imobiliare, puteți observa scăderi ușoare ale ofertelor proprietarilor care încearcă să se adapteze situației.

De la închiriere de vacanță la locuință

Una dintre marile victime ale virusului este turismul, unul dintre pilonii economici ai Spaniei, care va depune mult mai mult efort pentru a se recupera din această criză; nu numai din cauza măsurilor care limitează călătoriile, ci și din cauza dependenței de turiștii din alte țări, afectate și ele de coronavirus.

Acest lucru face ca multe case pentru închiriere de vacanță să-și schimbe utilizarea și să reintre pe piața rezidențială.

„Vedem deja cum, într-un mod masiv, apartamentele care au fost închiriate în Airbnb încep să fie închiriate în Idealista”, spune purtătorul de cuvânt al Sindicatului Chiriaşilor din Madrid, Javier Gil. El şi colegii au petrecut ani întregi denunțând prețurile exorbitante ale Airbnb, spune Gil, explicând că ceea ce se întâmplă acum este invers.

Odată cu intrarea în circuitul comercial a sute de case noi destinate utilizării turistice pe piața rezidențială, există o creștere a ofertei care este de așteptat să reajusteze prețurile, ceea ce va fi influențat de alți factori, precum investițiile, de asemenea afectate de coronavirus.

„Ceea ce am văzut din 2013 și până acum este un nou ciclu de speculații bazat pe investitori internaționali, care generează așteptări și o nouă bulă. Acest lucru, la rândul său, duce la intrarea în joc a investitorilor naționali și, de asemenea, a investitorilor mai mici, chiar și a persoane fizice, care se întorc la credite ipotecare, investiții etc.„, explică purtătorul de cuvânt al sindicatului din Madrid.

Acum, odată cu paralizia absolută a economiei și dominanța incertitudinii, investițiile au scăzut și ele, „ceea ce înseamnă că cei care doresc să vândă trebuie să scadă prețurile”, spune Gil, care asigură că în același mod în care în foarte puțini ani prețurile au crescut din cauza perspectivei de a continua să crească, acum este posibil să se întâmple contrariul.

„De exemplu, cineva care vinde pentru 170.000 de euro, ar prefera să vândă pentru 120.000 acum, decât 80.000 de euro în șase luni”, spune el, prezicând un nou ciclu de scăderi care, întâmplător, vor depinde de contextul internațional.

Schimbarea preferințelor din cauza pandemiei

Coronavirusul va marca şi o schimbare a preferinţelor pentru spațiu, lumina sau grădina caselor. Potrivit companiei „Fotocasa”, căutările pe internet pentru locuințe cu balcon sau terasă au crescut cu 40% de la începutul stării de alarmă.

Acest lucru se poate reflecta și în scăderea căutărilor de case din capitalele de provincie, care anterior reprezentau 44,1% din căutările de anunţuri și care acum au scăzut la 38,8%.

„În timpul carantinei, mulți spanioli și-au dat seama că locuiesc într-o casă care nu le place și că ar prefera să locuiască în zone mai puțin centrale, în schimbul de a avea mai mulți metri pătrați, mai multă lumină, grădini sau terase”, explică Fernando Encinar.

Potrivit acestuia, din datele imobiliare actuale rezultă că viitorii cumpărători de case nu mai caută centrul oraşelor, ci case la periferie sau chiar în satele învecinate.

 

Leave a reply