Președinția R.Moldova a anunțat sâmbătă că discuția purtată de Maia Sandu și Antonio Guterres s-a referit la situația umanitară și de securitate din regiune, dar și la provocările cu care se confruntă Republica Moldova, la aproape șase luni de război la granița sa. De asemenea, oficialii au vorbit despre problemele refugiaților ucraineni care se află în R.Moldova și nevoia de a-i sprijini în continuare.
Antonio Guterres a ajuns la Chișinău, după ce a vizitat portul Odesa, unul dintre cele trei de la Marea Neagră din care se exportă cereale, în baza unui acord susţinut de ONU, cu participarea Ucrainei, Rusiei şi Turciei.
Aflat într-o vizită la Chișinău la începutul lunii mai, secretarul general ONU a mulțumit autorităților, dar și cetățenilor pentru sprijinul constant, solidaritatea și generozitatea oferită refugiaților ucraineni.
”Republica Moldova a dat un exemplu de umanitate și solidaritate întregii lumi. Înțelegem că este o provocare colosală pentru o țară mică, cu o economie fragilă, să primească un număr atât de mare de refugiați. Ați venit cu un răspuns eficient, salutăm pașii întreprinși pentru protecția refugiaților și integrarea lor în societate”, a declarat oficialul american, menționând că agenția ONU își concentrează eforturile pentru a dubla asistența oferită R. Moldova în procesul de gestionare al crizei umanitare și economice.
R. Moldova a primit cel mai mare număr de refugiați, raportat la propria populație și a atins limitele capacității de gestionare. Populația R. Moldova a crescut cu 4 la sută ca urmare a războiului din Ucraina. În prezent în R. Moldova se află peste 70 de mii de refugiați ucraineni, majoritatea fiind copii.