Sánchez și Scholz – front comun împotriva lui Macron pentru a promova gazoductul Midcat

0
526

Pedro Sánchez și Olaf Scholz fac un front comun împotriva lui Emmanuel Macron pentru a promova gazoductul Midcat în UE. Un proiect care ar trebui să conecteze Peninsula Iberică cu restul Europei și care ar servi la desprinderea de gazul rusesc, dar căruia Franța se opune.

Cancelarul asigură că Spania și Portugalia vor genera un surplus energetic care „trebuie folosit”.

Președintele Guvernului a profitat de vizita sa la Guvernul Germaniei de marți pentru a apăra beneficiile acestei interconexiuni, despre care a spus că va permite Spaniei să salveze Germania, informează elespaniol.

Cu toate acestea, Sánchez a avertizat că, dacă Parisul nu cedează, va promova o conductă alternativă în Italia.

Președintele Guvernului a fost întrebat dacă are de gând să viziteze Algeria (unul dintre principalii furnizori de gaze ai Spaniei), așa cum a făcut recent președintele francez, dar și Mario Draghi pentru a garanta aprovizionarea. „În ceea ce privește Algeria, o să vă spun că mi-ar plăcea să fiu cel care va merge în Algeria”, a răspuns el succint. Relațiile dintre Madrid și Alger sunt minimale din cauza schimbării poziției lui Sánchez față de Sahara.

La rândul său, cancelarul german și-a exprimat din nou sprijinul pentru Midcat pentru că, consideră că Spania și Portugalia vor genera un surplus energetic datorită surselor regenerabile care „trebuie folosite”. Scholz susține că noua infrastructură nu trebuie folosită doar pentru gaze, ci și pentru hidrogenul verde al viitorului.

Cu toate acestea, Franța a pus din nou la îndoială Midcat-ul, ascunzându-se în spatele costului său ridicat (3.000 de milioane) și a impactului său asupra mediului. „Un proiect de acest tip ar dura mulți ani pentru a fi operațional și, prin urmare, nu ar răspunde crizei actuale. Din acest motiv, statele membre cu litoral maritim au început acum construcția de terminale GNL, care este mai rapidă și-și permit să importe gaze din țările din Golf sau din Statele Unite”, a spus guvernul lui Macron după ce a aflat despre sprijinul lui Scholz pentru conductă în această vară.

Sánchez a participat marți, la invitația cancelarului, la o ședință extraordinară a Guvernului Germaniei dedicată strategiei sale de securitate. Întâlnirea a avut loc la Palatul Meseberg, la 70 de kilometri de Berlin, iar criza energetică provocată de Rusia a monopolizat dezbaterile.

Președintele Guvernului a reamintit că una dintre primele întâlniri internaționale la care a participat după venirea la putere a fost tocmai pentru promovarea interconexiunilor. La ea au participat Macron, portughezul Antonio Costa și comisarul pentru energie de atunci, Miguel Arias Cañete.

Sánchez nu a menționat, însă, că guvernul său a fost cel care a decis în 2019, de comun acord cu Franța, să îngroape gazoductul Midcat pe care acum vrea să-l recupereze. Decizie care a fost adoptată din cauza costurilor mari și a lipsei de rentabilitate. Lucrurile s-au schimbat acum din cauza războiului din Ucraina și a deciziei UE de a opri gazul rusesc, dar Franța își menține dreptul de veto asupra proiectului.

„Trebuie să ne amintim că Spania concentrează 30% din capacitățile de regazificare ale întregii Europe. Și nu le putem folosi pe deplin și complet ca urmare a unui blocaj. Și asta trebuie să rezolvăm”, s-a plâns el.

„Aș dori să subliniez că sunt total de acord cu obținerea unei astfel de conexiuni, în special pentru îmbunătățirea rețelei de gazoducte din Europa și pentru a profita de hidrogen”, a argumentat Scholz în scurta sa conferință de presă cu Sánchez.

Spania și Portugalia vor fi țări capabile să producă un excedent și va fi important să profităm de această capacitate de producție”, spune cancelarul german. În opinia sa, gazoductul Midcat ar putea fi folosit în viitor și pentru a importa hidrogen verde din țările nord-africane.

„Marea sarcină este crearea unei rețele europene puternice, atât pentru electricitate, cât și pentru viitoarele rețele de hidrogen și acum rețeaua de gazoducte. Și bineînțeles că vrem să facem tot posibilul pentru a o realiza”, a conchis Scholz.

Sánchez a denunțat că obiectivele de interconectare stabilite de Uniunea Europeană nu au fost îndeplinite în cazul Peninsulei Iberice, a cărei capacitate de interconectare este sub 3%.

Sunt foarte recunoscător pentru viziunea comună pe care o are cancelarul german cu privire la necesitatea de a accelera aceste interconexiuni”, a insistat Sánchez. Dar dacă Midcat nu avansează „în ritmul potrivit”, Spania va miza pe conducta subacvatică către Italia, a avertizat el.

Cei doi lideri au fost întrebați la conferința de presă despre taxa pe profiturile ale companiilor energetice pe care Spania a aprobat-o și pe care Germania intenționează să o urmeze. Sánchez a răspuns că există sectoare care „văd că declarațiile lor de venit se îngrașă” odată cu criza energetică și că este vorba despre o „distribuire echitabilă a poverilor.

Leave a reply