sâmbătă, iunie 15

SalivaDirect, testul COVID rapid și ieftin (10 dolari), finanțat de NBA, care poate schimba lumea

0
1136

Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a acordat sâmbătă autorizație de urgență pentru o nouă metodă de screening Covid-19, bazată pe salivă și care simplifică recoltarea și reduce costurile și timpul de analiză.

SalivaDirect ar putea fi o descoperire majoră pentru testarea noului coronavirus, oferind o abordare unică, cu economie de timp și de bani în procesul de testare.

Deși este al cincilea test de salivă autorizat de FDA, SalivaDirect este prima metodă de extracție fără ARN, autorizată pentru utilizare în situații de urgență, eliminând una dintre etapele scumpe și care necesită personal instruit: extragerea materialului genetic al virusului.

Metoda Yale descompune saliva direct cu o enzimă și căldură. Eșantionul de salivă este auto-colectat sub supraveghere, deschizând oportunități pentru viitor. Nu necesită tuburi de colectare sau anumiți reactivi chimici, care pot fi scumpi.

Echipa de la Yale își propune un cost total al testului de aproximativ 10 dolari – o diminuare enormă față de alte teste similare, care pot ajunge și la 150 de dolari pentru un kit, relatează TVR.

„Acesta, sper, este un moment de cotitură”, a declarat pentru ABC News.

Dr. Anne Wyllie, cercetător asociat la Școala de Sănătate Publică Yale și unul dintre conducătorii proiectului SalivaDirect, a declarat:

„Extindem capacitatea de testare, impulsionăm creativitatea și putem concura cu laboratoarele mari și reducem prețurile. Și putem arăta oamenilor ce se poate face”.

Yale este acum în discuții cu laboratoare atât în ​​sfera academică, cât și în cea comercială, a spus Wyllie pentru același post ABC News.

Echipa de cercetători nu-și propune profit, metoda lor fiind oferită ca un protocol open-source laboratoarelor din toată țara pentru accelerarea testării coronavirusului.

Wyllie a adăugat că echipa sa își va extinde cercetările pe tărâmul screeningului asimptomatic. Chiar în vreme ce așteptau autorizarea de urgență de la FDA, cercetărtorii de la Yale au colaborat cu Asociația Națională de Baschet (NBA), făcând teste pentru jucători, antrenori și personal.

Studiul de la Yale a fost finanțat de NBA și de Asociația Jucătorilor NBA, binecunoscuta asociație a baschetbaliștilor profesioniști americani, folosind simultan și alte metode de screening de la alte laboratoare. Până în prezent, NBA nu a raportat cazuri posibile confirmate.

Rămâne deschisă întrebarea dacă testarea salivei este la fel de sensibilă sau de eficientă ca tampoanele nazale.  Până acum, testele de salivă au arătat rezultate care se potrivesc aproape exact cu cele obținute cu tampon nazal. Dar mărimea mică a eșantionului testat- doar 60 de cazuri – folosit pentru autorizarea testului lasă încă loc rezervelor.

Yale School of Public Health (YSPH) a fost fondată în 1915 de Charles-Edward Amory Winslow și este unul dintre cele mai vechi programe de masterat în sănătate publică din Statele Unite.

VEZI ŞI: 

Trump a tăiat fondurile la OMS, Bill Gates e cel mai mare donator. Lumea se revoltă faţă de decizia preşedintelui SUA: “O crimă împotriva umanităţii!”

“Nu mai aveam aer deloc, am crezut că mă duc…”. Mărturie din Diaspora a unei românce infectate cu coronavirus

Leave a reply