miercuri, noiembrie 30

„Să vin în Vrancea când va fi ca Elveţia? Nu, mai bine vin la greu!”. Interviu cu Ovidiu Burduşa, secretar de stat pentru Diaspora

3
1528

Numirea lui Ovidiu Burduşa la Departamentul Românilor de Pretutindeni (DRP) a fost o primă acţiune clară din partea noii puteri de la Bucureşti de a-i face pe românii din străinătate să simtă că sunt reprezentaţi nu doar în Parlament (unde oricum sunt prea puţini aleşi în raport cu numărul românilor din Diaspora), ci chiar în Guvernul României.

Premierul Ludovic Orban a semnat, la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, numirea lui Ovidiu Burduşa – român stabilit de 17 ani la Roma, în Italia -, ca secretar de stat la DRP. A fost o premieră în domeniul aducerii românilor de peste graniţe, în instituţiile publice din România, la un astfel de nivel.

Şi a fost un nou salt al celui care poate fi considerat un fel de Badea Cârţan al vremurile noastre. A luat-o de jos, şi el, şi soţia. Au muncit din greu şi au reuşit, după mulţi ani, să-şi vadă eforturile recompensate.

Despre povestea vieţii lor în emigraţie, au scris pe larg multe publicaţii. Jurnaliştii de la Libertatea au refăcut firul poveştii sale de viaţă într-un reportaj impresionant.

Acum, după doar trei luni de stat în funcţie, Burduşa povesteşte într-un video-interviu pe Skype pentru LUMEA LIBERA TV cum se vede viaţa de diasporean din interiorul Guvernului României şi nu ezită să-i invite pe alţi români plecaţi la muncă în Occident să îi urmeze exemplul (Vezi apelul său, în înregistrarea de mai jos, de la minutul 16.00. Ne cerem scuze anticipat pentru calitatea sunetului şi a imaginii, dar în astfel de vremuri şi internetul are de suferit).

Apelul lui Ovidiu Burduşa adresat românilor din Diaspora

  • „Am făcut multe apeluri în ultima vreme pe acest subiect. Eu cred că ar fi foarte bine ca românii din Diaspora să se informeze din surse oficiale. Apoi, după ce va trece această criză a coronavirusului, mi-aş dori ca toţi cei care doresc să se implice în viaţa cetăţii să intre în arena politică. Eu sunt exemplul că se poate. PNL a anunţat în 2015 că invită românii din Diaspora să-şi încerce şansele pentru o candidatură în ţară”
  • Eu am luat în serios această propunere lansată de domnul senator Viorel Badea, iar în 2016 mi-am depus CV şi cererea pentru o candidatură la Vrancea, pe listele de consilieri judeţeni. Şi aşa am devenit singurul român din Diaspora care, acum patru ani, a fost ales consilier în ţară. Cu siguranţă PNL va repeta apelul şi sper ca şi alte partide să vină cu propuneri similare”
  • „Spun asta pentru că plec de la ideea că atunci când apare o problemă şi vrei s-o rezolvi trebuie s-o faci din interior. Stând afară sau comentând doar pe Facebook nu cred că ajută. Trebuie să începem de la administraţia locală, primării… De acolo pleacă totul. Să ştiţi că şi puterea acestui PSD tot de acolo pleacă. Vreau asta pentru că îmi doresc ca atunci când ne vom întoarce acasă să găsim o România mult mai bună”
  • „Eu am dat mereu exemplul meu şi am spus, de ce să vin acasă în Vrancea, la mine la Panciu, atunci când este bine. Hai să vin acum, când e greu, ca să pot ajuta să fie bine. N-ar mai avea niciun rost să vin atunci când Vrancea va arăta ca un canton al Elveţiei”

3 comments

  1. Rammstein 4 aprilie, 2020 at 13:39 Răspunde

    Am ajuns să ne mândrim cu țiganii. ..de ce n-am pus un medic, inginer, profesor universitar….???…nu degeaba ne strigă toți în Occident țigani…vai de capul adevăraților români care trăiesc în Occident ,port oriunde se duc anatema de țigani…din cauza astora care acum ne distrug țara ,a diasporezilor gri.. până nu se i-au măsuri draconice , mergând până la execuția lor ,nu vom avea liniște …. puteți da o sută de ordonanțe că se șterg cu ele la cur…. manele, grătare, țigănie .. asta-i Rumania țiganilor ,nu a noastră ..

Leave a reply