Rușii au spart armistițiul! Ucraina acuză Rusia că nu respectă încetarea focului și a amânat evacuarea civililor din Mariupol

0
415

 

 

Ucraina amână evacuarea civililor din cauza bombardamentelor

„Evacuarea populației civile din Mariupol se amână! Pentru că rușii nu respectă regimul de încetare a focului și continuă bombardarea Mariupolului și a împrejurimilor, evacuarea populației a fost amînată, din motive de securitate”, a scris pe Twitter guvernatorul regiunii Donețk, Pavel Kirilenko, conform Digi 24.

soldati separatisti din donbas cu armele pe umar
Încetarea focului a intrat în vigoare în câteva zone din Donbas. Foto: Profimedia

După nouă zile de război, forțele ruse încă nu au reușit să cucerească orașele mari ale Ucrainei. Mariupol este supus unei blocade, anunță primarul. La Cernihov, unde vineri noapte s-a înregistrat o explozie uriașă, se aud sirenele, la Sumî au loc lupte de stradă, iar Kievul este în continuare sub amenințarea unei coloane impresionante de vehicule militare care se îndreaptă spre oraș. O echipă de jurnaliști britanici a fost prinsă într-o ambuscadă, doi dintre ei fiind răniți de gloanțe. La ora 9:00, ora României, a intrat în vigoare o încetare a focului pentru evacuarea civililor din orașele Mariupol și Volnovakha.

harta ucraina

Sursă: Digi24

Viceprimarul din Mariupol: Rușii nu respectă încetarea focului

Viceprimarul din Mariupol afirmă că bombardamentele continuă în oraș, în timp ce localnicii încearcă să plece.

„Oamenii au spus întâi că bombardamentele au încetat pentru scurt timp, dar apoi au fost reluate și se folosesc în continuare artileria grea și rachete pentru a bombarda Mariupol. Oamenii sunt foarte speriați”, a declarat viceprimarul Serghei Orlov pentru BBC.

Autoritățile orașului au primit informații că au loc lupte „pe drumul drumul spre Zaporojie”, ceea ce face nesigur culoarul de evacuare stabilit.

„Înțelegem că (încetarea focului) nu este respectată de partea rusă și distrugerea orașului Mariupol continuă. Am decis să aducem înapoi localnicii, pentru că nu sunt în siguranță pe străzi”, a mai arătat viceprimarul.

El spune că bombardamentele și luptele de pe drumul spre Zaporojie „fac imposibilă evacuarea oamenilor”.

„Autoritățile locale au decis amânarea evacuării, precizează și The Guardian. Localnii au fost chemați înapoi în adăposturi și li s-a cerut să aștepte îndrumări ulterioare privind evacuarea.”

Surse: Digi24

 

Leave a reply