marți, noiembrie 30

Rusia, ultima torpilă anti-SUA în favoarea lui Trump: hackerii ruși au atacat America!

1
1078

Zilele trecute, autoritățile federale din SUA au anunțat un atac cibernetic de proporții asupra Americii, cu hackeri susținuți de ”un guvern străin”. Nu au fost oferite nume, dar toată lumea să-a gândit la Rusia, cea care l-a făcut practic președinte pe Donald Trump, în 2016, bombardând utilizatorii cu mesaje fake news împotriva lui Hillary Clinton, contracandidata actualului președinte.

Între timp, au apărut primele informații despre hackeri și legătura lor cu aceeași Rusie.

Hackeri ruși au folosit o actualizare de software pentru a intra în rețele ale instituțiilor federale americane importante, precum Trezoreria și departamentul de Comerț al SUA, timp de 9 luni, transmite Reuters citată de Digi 24.


Compania americană de IT SolarWinds, care furnizează servicii digitale unor instituții și agenții federale din SUA, a declarat, luni, că un număr de până la 18.000 de clienți au descărcat o actualizare de software compromisă care a permis unor hackeri ruși să spioneze companii și activități guvernamentale fără a fi detectați timp de aproape 9 luni.

SUA au emis, duminică, o avertizare de urgență prin care ordonă utilizatorilor guvernamentali să se deconecteze de la programul SolarWinds despre care se spune că ar fi fost compromis de “actori rău intenționați”.

Cum era de așteptat, Moscova a negat orice legătură cu atacurile.

Luni, oameni cu informații despre campania de hacking au spus, pentru Reuters, că Departamentul pentru Securitate Internă a fost de asemenea o țintă.
Una dintre persoane a precizat că emailul departamentului a fost compromis însă nu și rețeaua de importanță critică pe care divizia de securitate cibernetică o folosește pentru a proteja infrastructura.

Departamentul pentru Securitate Internă este un organism birocratic masiv, responsabil de securitatea la frontiere, securitatea cibernetică și mai recent distribuția în siguranță a vaccinului anti-Covid-19.

SolarWinds a declarat într-un mesaj intern că atacul ar putea fi opera “unei alte națiuni” care a inserat cod malițios în actualizările programului de gestionare a rețelei Orion între lunile martie și iunie a anului acesta.

SolarWinds are 300.000 de clienți la nivel global, inclusiv majoritatea companiilor aflate în clasamentul Fortune 500 și unele dintre cele mai sensibile părți ale guvernelor americane și britanice – precum Casa Albă, departamentele de apărare și agențiile de informații ale ambelor state.

Investigatorii din toată lumea încearcă acum să afle cine a fost lovit.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a spus că Regatul Unit nu a fost conștient de niciun impact al atacului cibernetic însă sunt în curs de investigare.

Două persoane familiare cu investigația au declarat pentru Reuters că orice organizație care rulează o versiune compromisă a programului Orion ar fi avut o “backdoor” (ușă de acces în spate) instalată de atacatori în sistemele de calculator.

“După asta, este doar o întrebare dacă atacatorii au decis să exploateze și mai mult accesul”, a afirmat una din surse.

Rusia are toate motivele să fie supărată pe SUA: Trump, susținut de Kremlin în 2016, a pierdut alegerile în favoarea lui Joe Biden, iar Moscova își vede acum planurile aruncate în aer.

Cât a fost președinte, Trump a făcut exact ce trebuia pentru Rusia: a rupt relațiile cu Europa, a încurajat BREXIT, pentru a lovi tot în Europa, a pornit un război cu China puternic dorit de Rusia, principalul rival al Chinei, după SUA, pentru supremația mondială, a fragmentat Europa de est, a îndulcit tonul față de Moscova, și-a acuzat propria țară de furt electoral, caz unic în istoria SUA, a pus semințele unei dezbinări imense în societatea americană, slăbind astfel forța internă a SUA, de asemenea pe placul Moscovei.

Atacul cibernetic pare a fi doar începutul. Pentru Rusia, haosul din America este cel mai bun aliat. Pentru Trump, care a provocat el însuși haos intern prin acuzațiile de fraudă electorală, la fel. Și deși acesta va părăsi Casa Albă, va fi mereu la dispoziție pentru a pune și mai mult gaz pe foc, într-o țară adusă tot de el în pragul exploziei interne. 

VEZI ŞI:

Lovitură sub centură pentru Trump și generalul Flynn pe care l-a grațiat de curând

VIDEO. Mesajul lui Ionuț Faraon: ”Trăiască Partidu AURU! Să intrați în acest partid! Numai așa putem dobândi mafia asta!”

Puncte tari și puncte slabe la cele mai avansate 9 vaccinuri anti-COVID din lume. Primul imunizator genetic din istorie

1 comment

Leave a reply