duminică, martie 3

Trump: Documente privind interferenţa Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016, declasificate

0
648

Preşedintele american Donald Trump a anunţat marţi că a declasificat toate documentele legate de investigaţiile privind interferenţa Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi folosirea de către contracandidata sa Hillary Clinton a unui server privat pentru email-uri guvernamentale, relatează nypost.com.

”Am autorizat complet Declasificarea totală a tuturor documentelor legate de cea mai mare CRIMĂ politică din Istoria Americii, Farsa Rusească. La fel şi pentru Scandalul Email-urilor lui Hillary Clinton”, a scris Trump pe Twitter.

Anunţul său survine după ce directorul comunităţii naţionale de informaţii a SUA, John Ratcliffe, a declasificat documente ce relevă că fostul director al CIA John Brennan l-a informat pe fostul preşedinte Barack Obama cu privire la o sesizare conform căreia Hillary Clinton a ordonat ”un plan de campanie pentru a provoca un scandal” privind o legătură a lui Donald Trump cu Rusia, potrivit agerpres.ro.

Ratcliffe a prezentat postului Fox News un set de note nedatate ale lui Brennan despre informarea pe care i-a prezentat-o lui Obama care a conţinut aceste alegaţii şi o recomandare pentru investigaţie transmisă de CIA către FBI cu descrierea cazului.

În replică, într-un interviu acordat postului CNN, John Brennan l-a acuzat pe Ratcliffe că desecretizează selectiv documente în favoarea lui Trump înaintea alegerilor de luna viitoare într-un demers motivat politic.

”Acelea au fost notele mele din perioada din 2016 când i-am informat pe preşedintele Obama şi restul echipei de securitate naţională despre ce erau pregătiţi ruşii să facă şi am dat exemple despre tipul de acces pe care comunitatea de informaţii americană îl avea la informaţii ruseşti şi ce discutau ruşii şi ce credeau ei”, explică Brennan.

Fostul director al CIA mai spune că l-a informat atunci pe Obama că, potrivit informaţiilor obţinute, serviciul de securitate rus consideră că Hillary Clinton a aprobat ”o propunere a unuia dintre consilierii ei de politică externă pentru a-l defăima pe Trump prin provocarea unui scandal care să pretindă o interferenţă a serviciului de securitate rus”, cu obiectivul ”de a distrage atenţia publicului de la (scandalul privind) folosirea de către ea a unui server privat de e-mail” în perioada când a fost secretar de stat.

”Dacă ceea ce ruşii sesizează este că Hillary încerca de fapt să dezvăluie legăturile despre care s-a vorbit dintre Trump şi ruşi, dacă această informaţie este corectă şi este un mare ‘dacă’, atunci nu este nimic ilegal în toată aceasta”, a încheiat Brennan.

Leave a reply