vineri, octombrie 7

„Rusia, singura responsabilă pentru criza alimentară. Rusia și numai Rusia”, acuză președintele CE

0
248

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a acuzat Rusia că folosește aprovizionarea cu alimente drept „o rachetă ascunsă împotriva țărilor în curs de dezvoltare” și a învinuit Kremlinul pentru criza alimentară globală care se profilează, determinându-l pe ambasadorul Moscovei la ONU să părăsească ședința Consiliului de securitate.

Charles Michel s-a adresat direct ambasadorului rus Vasili Nebenzia, la ședința de luni a Consiliului de securitate, spunând că a văzut milioane de tone de cereale și grâu blocate în containere în portul ucrainean Odesa, în urmă cu câteva săptămâni, „din cauza navelor de război rusești din Marea Neagră”.

Atacurile Moscovei asupra infrastructurii de transport a Ucrainei și asupra depozitelor de grâne, tancurile, loviturile aeriene și minele rusești împiedică Ucraina să planteze și să strângă recolta, a acuzat dur Charles Michel.

„Toate acestea ridică prețurile alimentelor, împing oamenii în sărăcie și destabilizează regiuni întregi”, a declarat Michel.

„Rusia este singura responsabilă pentru această criză alimentară care se prefigurează. Rusia și numai Rusia”, a adăugat tăios, președintele Consiliului European, informează stiri.tvr.ro.

Michel a acuzat forțele ruse că fură cerealele din zonele pe care le ocupă în Ucraina, „dând vina pe alții”, într-o mișcare „lașă” și de „propagandă pur și simplu”, a acuzat Michel.

Ambasadorul rus, Nebenzya, nu a mai rezistat atâtor critici și a cedat locul Rusiei unui alt diplomat, părăsind sala. „Poate așa e mai ușor să nu ascultați adevărul”, i-a spus Michel.

Adjunctul ambasadorului rus, Dmitry Polyansky, a scris mai târziu pe Telegram că toate aceste comentarii ale lui Michel au fost atât de „nepoliticoase”, că ambasadorul a trebuit să părăsească încăperea.

Nebenzia a declarat pentru Reuters că nu a mai putut rămâne din cauza minciunilor pe care Charles Michel a venit să le distribuie.

Pe fondul unei crize alimentare globale tot mai grave, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că există „mărturii credibile” conform cărora Rusia „pradă” exporturile de cereale ale Ucrainei pentru a le vinde cu profit. Blinken a subliniat că presupusul furt face parte din acțiunile mai ample ale Rusiei, care au afectat capacitatea Ucrainei de a-și exporta recolta de grâu, reamintește The Guardian.

Leave a reply