sâmbătă, iunie 15

Turbulență politică și militară în Rusia

0
268

Procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, l-a informat pe Vladimir Putin în privința inițierii unui dosar penal pe numele șefului grupării Wagner pentru ”apel la revolta armată”.

Vladimir Putin este „informat continuu” cu privire la evoluţia situaţiei. Prigojin a lansat o rebeliune împotriva Statului Major rus. ”Piața roșie” este închisă, dar nu sunt tancuri, nici militari pe străzile Moscovei.

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat în această dimineață că, în capitala rusă, se iau măsuri antiteroriste, între care controale suplimentare pe şosele, pentru a consolida securitatea, transmit France Presse şi Reuters. Opozantul şi omul de afaceri rus Mihail Hodorkovski, aflat în exil, a cerut dimineață ca liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, aflat în rebeliune împotriva armatei ruse, să fie ajutat în lupta sa împotriva regimului lui Vladimir Putin.

Videoclipuri postate pe canalele locale ruseşti de pe Telegram din Rostov pe Don la începutul zilei au arătat bărbaţi înarmaţi în uniformă care au înconjurat sediul poliţiei regionale din oraş, aparţinând Ministerului de Interne, transmite Reuters. Nu este clar deocamdată cine sunt bărbaţii înarmaţi. Reuters a reuşit să verifice că locaţia este clădirea sediului central al poliţiei, dar nu a putut stabili când a fost filmat videoclipul.

Un convoi militar se află în mişcare pe autostrada nord-sud M-4 ce leagă Moscova de regiunile sudice ale ţării. La Moscova se iau măsuri antiteroriste. Liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, susţine că a „intrat în Rostov”, un oraş din sudul Rusiei, nu departe de graniţa cu Ucraina.

 

Leave a reply