Rusia își freacă mâinile: are patru noi ”agenți COVID” în România, vedete la TV

9
3738

România a ajuns prima din Europa la explozia de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2, iar vinovați nu sunt doar lideri ca Victor Ponta sau Marcel Ciolacu sau actori ca Dan Puric, Bogdan Stanoevici sau Mugur Mihăescu, alias ”Garcea”, ci și iluștri anonimi deveniți brusc vedete doar pentru că susțin haosul pro-COVID.

Pe lista acestor vedete de strânsură, umflate cu pompa de posturi TV interesate în mediatizarea oricărei forme de scandal și chiar destabilizare internă, au intrat recent patru personaje dubioase, modeste intelectual, foarte guralive dau lipsite complet de etica europeană în vremuri de criză.

Disperați să prindă un loc la ”breaking news”-ul de seară, respectivii au intrat rapid în rolul de ”agenți fake news”, ceea ce n-a lăsat insensibilă Rusia, care s-a simțit datoare să-i ia repede în brațe pe |”curajoșii” antioccidentali.

Așa se face că Iosefina Pascal, Dan Chitic, Pompiliu Diplan și Iulian Capsali au ajuns peste noapte favoriții Sputnik, organul oficial de propagandă al Kremlinului, a cărui miză este aceeași cu cea a tuturor acestor vectori ai halucinațiilor: destabilizarea țărilor din Uniunea Europeană.

Rusia nu mai are prea multe cărți de jucat în planul raportului global de forțe  – nu mai are nici influență (după invadarea Crimeei și a estului Ucrainei), nici economie, nici măcar forță militară -, tot ce-i mai poate folosi este o situație de criză globală și de haos continental; de aceea, pariază aproape totul pe războiul hibrid și pe atacul cu fake news, acolo unde găsește teren prielnic, inclusiv în SUA (vezi ajutorul oferit lui Donald Trump, în alegerile prezidențiale din 2016, prin subminarea popularității rivalei sale, democrata Hilary Clinton).

România nu face excepție de la acest asalt, iar Moscova este ajutată, direct sau indirect, de personaje precum cei patru de mai sus. Ei și alți ”binevoitori” pro-Rusia nu trebuie să fie musai racolați cu acte în regulă; pur și simplu, urmașa URSS se poate folosi de ei gratis și benevol așa cum folosesc politicienii rapace idioți utili, naivi supărați pe viață sau pur și simplu aventurieri disperați după faimă și bani, indiferent pe ce filieră și cu ce costuri pentru țară vin astfel de avantaje pur egoiste.

O investigație a jurnaliștilor de la G4Media.ro a scos la iveală ce se ascunde sub poleiala mediatică a celor patru personaje adorate de propaganda rusă.

Profilurile respectivilor se potrivesc perfect cu cele căutate de Rusia atunci când vrea să folosească agenți de intoxicare în interiorul națiunilor ostile, cum este considerată și România.

Pascal, Chitic, Diplan și Capsali nu fac nimic original în acțiunile lor. Pur și simplu recită ca niște papagali sedați idei de tipul celor promovate de Ponta, Ciolacu, Tăriceanu, Cataramă, Cristoiu, Radu Moraru sau Dan Puric, a căror esență e vizibilă de pe Lună: Europa a rea, Occidentul e vinovat, România trebuie să se rupă de ambele.

Și eforturile lor nu au fost în zadar. De la zi la zi, se infectează tot mai mulți oameni, crește numărul morților din cauza COVID 19, românii sunt tot mai interziși spre vestul continentului, iar țara de autodistruge din interior.

O ”performanță” pe care n-o poți întâlni dincolo de granițe, nici măcar în țări conduse de prieteni ai lui Vladimir Putin, cum este de pildă Ungaria lui Viktor Orban, unde coronavirusul e considerat pericol general și nimeni nu crede în conspirații idioate de genul ”COVID nu există, e fabricat în laborator, suntem cobaii ocultei mondiale, Bill Gates vrea să omoare populația lumii, vaccinurile ucid, tehnologia 5G provoacă SARS-CoV-2 etc. etc…”

”Cele patru personaje sunt intens promovate de Sputnik, canalul oficial de propagandă al Rusiei, dar și de România TV, postul fondat de Sebastian Ghiță care le găzduiește constant luările de poziție anti-occidentale. Cei patru au o agendă similară cu a lui Viorel Cataramă sau Mugur Mihăescu ”Garcea”, ambii recrutați de Securitatea comunistă”, scrie G4Media.ro.

O concluzie care spune totul despre rolul ”agenților COVID”.

Europa a identificat clar Rusia drept sursă a campaniilor de dezinformare

Vera Jurova

Comisia Europeană a publicat un raport în care detaliază planul său de a contracara dezinformările și informațiile false propagate în timpul pandemiei de coronavirus. Printre pericolele identificate se numără și actori străini și țări precum Rusia sau China, care sunt acuzați că s-au implicat în „operațiuni țintite de influență” și „campanii de dezinformare” în UE și la nivel global, relatează Europa Liberă.

Șeful diplomației UE, Înaltul Reprezentant Josep Borell, a declarat că „pandemia de coronavirus este însoțită de o infodemie masivă”.

Am fost martorii unui val de informații false sau înșelătoare, farse sau teorii ale conspirației, precum și operațiuni țintite de influență, ale unor actori străini. Unele dintre acestea au ca scop vătămarea UE și a statelor sale, încercând să submineze democrațiile noaste, credibilitatea UE și a autorităților naționale. Mai mult, dezinformarea în timpul coronavirusului poate ucide”, a spus Borell.

Una dintre cele mai dure afirmații din acest plan este acuzația că Rusia și China au desfășurat operațiuni coordonate de dezinformare, atât în UE, cât și la nivel global, pentru a submina democrațiile și a diviza societățile.

Actori străini și anumite state terțe, mai ales Rusia și China, s-au implicat în operațiuni de influență țintite și în campanii de dezinformare despre Covid-19, în UE, în vecinătatea sa și global, urmărind să submineze dezbaterea democratică și să exacerbeze polarizarea socială, pentru a-și îmbunătăți propria imagine în contextul Covid-19”, arată raportul Comisiei Europene, care este adresat Parlamentului European, Consiliului UE și celui European.

Vicepreședintele Comisiei, Vera Jourova, a declarat ferm: „Menționăm foarte clar Rusia și China și avem suficiente dovezi pentru a face o astfel de declarație. Este foarte bine bazată pe dovezi”.

Autoritățile ruse și chineze, dar mai ales rușii, au negat mereu că aceste centre de fake news au vreo legătură cu autoritățile din Rusia. Sunt centre pe care le cunoaștem bine, precum Russia Today sau Sputnik, nu au legătură cu guvernul, sunt companii private. Ei nu sunt responsabili pentru ce spun ele. Mi s-a spus acest lucru în timpul mandatului actual, dar mi s-a spus ceva similar și când eram ministrul de Externe al Spaniei. Ei neagă complet că sunt implicați în astfel de activități, ca guvern, ca țară, ca autoritate publică. Și este greu să controlezi ce fac. Nu sunt sigur că avem puterea necesară să intervenim în ce fac ei. Nu o avem. Ce putem face este să luptăm împotriva informațiilor pe care ei le diseminează, pentru a le oferi cetățenilor noștri o alternativă, o verificare, un contrast între ce spun ei și realitate. Este dificil să faci altceva”, a spus Josep Borell, miercuri, 10 iunie, la lansarea raportului.

VEZI ȘI:

Aici, Rusia TV! Cine e NAŞUL balamucului din Piaţa Victoriei? „Patrioţii” sparanghelului şi ai CIP-ului din fundul minţii

9 comments

 1. Paula 16 iulie, 2020 at 06:42 Răspunde

  Cînd umblați cu măgarii de astea ,deja v.a.luat naiBa .
  Nu vă este frică deloc de Dumnezeu .
  O să vina ziua ,cît de curînd ,cînd nu o să vă mai treziți sănătoși din pat .Ptr că așa este cursul vieții , rău faci rău pățești .Iar prin faptele voastre crude și deja naZiste ,vă blestemați fără să știți ptr că nu aveți conștiința , neamul vostru .Adică , copilul ,nepotul etc.

 2. Mihaela Gutu 16 iulie, 2020 at 12:12 Răspunde

  Draga LUmea Libera, redactie daca cei patru “agenti Sputnik” sunt asa de periculosi si au rol de fakenews, de ce scrieti despre ei? Sunt atatia fakenews in sanul natiei noastre. Oare nu pentru ca ce spun ei este adevarat si de, adevarul SUPARA in special pe cei care se straduiesc din rasputeri sa creeze confuzie, panica, disperare, frica, si toate celelalte sentimente negative cu care o mana de oameni (…) reusesc sa dezbine si sa asupreasca saraca tara aceasta.
  Apropo de dovezi, am dovezi ca peste 90% din numele cunoscute, mai mult sau mai putin , din presa sunt e…i CARE SI-AU SCHIMBAT NUMELE pentru a parea romani( dar nu sunt) si otravesc aceasta natie si o invrajbesc.

  SEmnat, anticovid Mihaela GUTU

  • Laurențiu Ciocăzanu 16 iulie, 2020 at 14:32 Răspunde

   Atenție, acesta e un mesaj antisemit! Îl vom șterge integral sau vom modifica textul, nu puteți să faceți o astfel de grozăvie!

 3. lucian 22 iulie, 2020 at 09:59 Răspunde

  Cred ca este a doua oara cand, intamplator, am dat de acest link. Dupa capul vostru toate persoanele care inca mai au educatia si vigilenta de a nu lasa niste guvernanti sa isi faca de cap sunt spioni rusi. Va dau block pe link idiotilor. Dar inainte de a incheia, v-as intreba ai cui sunt bulangii care sunt trambitati in presa straina referitor la drepturile LGBT, ai cui sunt oamenii care permit defrisarea padurilor si trimiterea padurilor in Austria?

Leave a reply