Ce riscă românii din UK? Măsuri anti-imigrație după Brexit

0
1614

Marea Britanie intentioneaza sa puna capat liberei circulatii a muncitorilor dupa iesirea sa din Uniunea Europeana si sa limiteze migratia europenilor slab calificati din punct de vedere profesional, arata un document de lucru al Guvernului britanic publicat marti de cotidianul The Guardian si citat de AFP.

„Pentru a fi considerata un avantaj pentru intreaga tara, imigratia nu ar trebui sa fie numai in beneficiul migrantilor, ci sa fie profitabila din punct de vedere financiar locuitorilor tarii”, se arata in documentul de 82 de pagini redactat in luna august de Ministerul de Interne de la Londra.

In document sunt propuse o serie de masuri menite sa reduca sosirea in Marea Britanie a migrantilor europeni slab calificati, dupa Brexit, relateaza Hotnews.

Migrantii slab calificati ar urma sa primeasca permise de sejur in Marea Britanie cu o durata de maximum doi ani, iar cei inalt calificati de trei pana la cinci ani.

De asemenea, documentul mai prevede ca pe piata muncii ar trebui sa fie preferati „muncitorii rezidenti” si sa li se restranga altor cetateni europeni posibilitatea de a cauta locuri de munca in Marea Britanie.

Potrivit documentului elaborat de Ministerul britanic de Interne, Londra ar urma sa limiteze drastic dreptul cetatenilor europeni la reintregirea familiei pe teritoriul sau si sa reintroduca obligatia prezentarii unui pasaport la intrarea in tara pentru cetatenii europeni, in locul cartii de identitate, cum este in prezent.

Propunerile ar urma sa fie „supuse negocierii cu UE” si a intre in vigoare dupa o perioada de tranzitie de doi ani.

In jur de 3,2 milioane de cetateni europeni traiesc si lucreaza in prezent in Marea Britanie, iar un milion de britanici in tarile Uniunii Europene.

Leave a reply