marți, octombrie 3

România sprijină decizia Finlandei și Suediei de a adera la NATO

Ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu, participând la o întâlnire informală a miniștrilor de externe ai NATO la Berlin, a declarat că țara este „gata să sprijine procesul rapid de aderare a Finlandei și Suediei la Alianţa Nord-Atlantică” – se precizează într-un comunicat de presă publicat, la 15 mai, de Ministerul de Externe al României, informează rador.ro.

„Bogdan Aurescu a subliniat că, pentru România, viitoarea contribuție concretă a celor două state nordice la procesul de consolidare a poziției NATO de descurajare și apărare pe flancul estic în mod echilibrat, de la Marea Baltică la Marea Neagră, pe termen lung” – se afirmă în comunicat. Ministrul român a precizat că „orice divergenţe actuale cu privire la candidaturile acestor două state sunt temporare și pot fi rezolvate într-un dialog direct între statul aliat interesat și cei doi candidați în cel mai scurt timp, inclusiv cu sprijinul altor state membre”.

Amintim că, după începerea la 24 februarie a operațiunii militare speciale a Rusiei de demilitarizare și denazificare a Ucrainei, Occidentul colectiv, condus de SUA și cu participarea activă a Uniunii Europene, Marii Britanii, Australiei și Canadei, a impus sancțiuni fără precedent asupra Moscova, inclusiv deconectarea unor bănci rusești de la sistemul internațional de efectuare a plăților SWIFT. UE a aprobat deja cinci pachete de măsuri restrictive împotriva Rusiei, al șaselea este în curs de stabilire și implică introducerea unui embargo petrolier.

Leave a reply