România se apucă, în sfârșit, de treabă: autostrada Pitești-Sibiu, prioritate națională. Plus: 2 miliarde de lei pentru CFR. Cîțu pune ”stop” dezmățului bugetar marca PSD

0
4333

”Proiectele majore de investiții le veți vedea în detaliu în proiectul de buget. Autostrada Sibiu – Pitești e prioritară. Aproape 2 miliarde lei merg spre căile ferate. Aștept lista de proiecte de la miniștri”.

Aceasta este fraza magică rostită de premierul Florin Cîțu, astăzi, în conferința de presă de la Palatul Victoria, care arată că, în sfârșit, România se apucă de treabă și pune în mișcare bani pentru investiții majore, nu pentru consum, cum s-a întâmplat în ultimii 3 din 4 ani de zile sub guvernările PSD.

Premierul nu a ezitat să pună degetul pe rană și să le spună românilor verde-n față: așa nu se mai poate! Iată declarațiile care arată că s-au dus vremurile când un Guvern putea să dea măriri de pensii și salarii fără acoperire în realitate:


  • ”Evoluția economiei e, din păcate, sub lupa agențiilor de rating și, din cauza măsurilor luate de PSD, România e singura țară din UE în procedura de deficit excesiv.
  • Mai mult: în 2021, majoritatea statelor UE vor reduce deficitul la aproape 6% din PIB. Trebuie să lăsăm ipocrizia deoparte, așa nu se mai poate. Vorbim de cheltuieli crescute din pix de PSD și care nu mai pot fi susținute de economie”

Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri, la finalul ședinței de guvern, că proiectul de buget pe 2021 urmează să fie adus în dezbatere publică în cursul zilei de azi sau cel târziu mâine dimineață.

”Deficitul bugetar estimat este de 7,16% din PIB. Deficitul ESA, evaluat de Comisia Europeană, va fi de aproape 8,2% din PIB, față de 9,1% din PIB. Cei de la Comisie nu sunt foarte fericiți cu această ajustare de sub un punct”, a precizat șeful guvernului.

El a subliniat că nu există divergențe între partidele din coaliție în privința bugetului.

În ceea ce privește gratuitatea pentru studenți la călătoriile cu trenul, Cîțu a precizat că aceste gratuități vor fi eliminate, iar studenții vor beneficia de o reducere de 50%.

Principalele declarații ale prim-ministrului României

  • Va crește punctul de pensie de la 1 ianuarie 2022. Acum, 1.442 de lei este valoarea punctului de pensie, mai mare decât punctul mediu de pensie pe parcursul anului trecut.
  • Efortul cu pensiile este de peste 19 miliarde de lei în 2021 și 2022
  • Cheltuielile cu asistența socială și salariile au ajuns la 110 miliarde lei la finalul anului. E nevoie de măsuri structurale
  • Evoluția economiei e, din păcate, sub lupa agențiilor de rating și, din cauza măsurilor luate de PSD, România e singura țară din UE în procedura de deficit excesiv.
  • Mai mult: în 2021, majoritatea statelor UE vor reduce deficitul la aproape 6% din PIB. Trebuie să lăsăm ipocrizia deoparte, așa nu se mai poate. Vorbim de cheltuieli crescute din pix de PSD și care nu mai pot fi susținute de economie
  • Vom recalibra finanțele României și vom începe cu o creștere a veniturilor de 13% față de anul trecut. Cheltuielile vor crește cu doar 5% față de anul trecut
  • Voucherele de vacanță din 2019 și 2020 au fost prelungite pentru a fi folosite și anul acesta. Deci sunt în economie în acest moment vouchere în valoare de 2,4 miliarde de lei.
  • Un alt subiect din OUG – gratuitatea introdusă de PSD în 2017 pentru studenți pe calea ferată. Se modifică și se revine la 50%, cum e și în alte țări. În Austria, gratuitatea e de 60%, Belgia – până în 50%, Bulgaria – 50% reducere.

VEZI ŞI:

România, 4 miliarde de euro dintr-o lovitură! ”E o poveste pentru copiii Europei”. Cum se vor împărți banii acordați prin planul de redresare pentru Europa

Orban spulberă planul PSD și AUR pus la cale pentru eliminarea lui Vlad Voiculescu de la Sănătate

INTERVIU. ”Țiriac zice: avioanele mele, că am mai multe… Cum să-i înjoșești pe români în halul ăsta, tu, cel mai bogat?!” Rechizitoriul unui ziarist anticomunist

Leave a reply