România, locul 2 în UE la ”cursa” vaccinării. În ritmul acesta, peste doi ani vom avea 70% din populație imunizată
Nici nu s-a instalat bine la Palatul Victoria că Guvernul Florin Cîțu a început să ”marcheze” puncte importante în plan intern și mai ales internațional.
Pe lângă succesul repurtat în ochii investitorilor din Germania despre care a relatat jurnalistul Mihai Rusu (Europa Liberă, detalii AICI), România sub actuala guvernare cucerește pas cu pas poziții importante în privința succesului campaniei de vaccinare.
Deși Comisia Europeană și-a stabilit ca obiectiv vaccinarea a 70% dintre adulții din Uniunea Europeană împotriva Covid-19 până la vară, situația actuală arată că acesta este departe de a fi atins în contextul actualei viteze de vaccinare, conform Politico.
Există și motive de optimism, însă – în prezent, România se află în topul țărilor din Uniune în ce privește viteza vaccinării și numărul de persoane imunizate împotriva virusului.
Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat că numărul persoanelor care s-au programat în vederea vaccinării a crescut semnificativ, ceea ce arată un succes al campaniei de vaccinare în România.
Țara noastră se află printre primele țări din Europa ca acoperire a vaccinării și pe locul 3 în ceea ce privește media numărului de doze din ultimele 7 zile, raportat la suta e locuitori.
Dacă vaccinarea împotriva Covid-19 continuă în același ritm de până acum, populația blocului european va fi vaccinată doar în proporție de 15% până la sfârșitul lunii septembrie. Pe baza mediei din săptămâna care a trecut, Uniunea Europeană în ansamblul său ar trebui să își intensifice efortul de vaccinare de 5 ori pentru a își putea atinge ținta.
În acest moment, cea mai eficientă campanie de vaccinare din Uniunea Europeană se desfășoară în Malta, care ar putea să atingă obiectivul Comisiei dacă își dublează numărul de doze administrate zilnic.
Pe de altă parte, Regatul Unit, care a părăsit deja blocul european și care a început vaccinarea ceva mai devreme, la începutul lunii decembrie, ar urma să termine de vaccinat 83% dintre adulți până la 22 septembrie, dacă menține același ritm.
„Avem un nivel de acoperire de 2% din populație și ne situăm între primele țări europene ca acoperire a vaccinării și pe locul 3 în ceea ce privește media numărului de doze din ultimele 7 zile, raportat la suta de locuitori”, a declarat Gheorghiță la Digi24.
În privința estimărilor, România a ajuns pe locul 2 în UE, după Malta (vezi grafic sus). Chiar și așa, conform calculelor celor de la Politico, țara noastră ar urma să atingă obiectivul de 70% abia în decembrie 2022, dacă menține acest ritm, iar pentru a ajunge la data limită, ar trebui să crească rata vaccinărilor zilnice de trei ori. Menținând ritmul actual, însă, în 22 septembrie România ar urma să vaccineze doar 26% din populația adultă.