Burduja, termocentrala de la Mintia: „Investiţia va fi completă până la sfârşitul anului 2026”

0
172

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, duminică, după o vizită şi o întâlnire avute cu noii proprietari ai termocentralei Mintia, că investiţia pe care aceştia o derulează în noua centrală pe gaz va fi gata până la finalul anului 2026, după o primă etapă ce se va încheia în vara anului 2025.

„Acest proiect înseamnă pentru români locuri de muncă, vorbim de peste 1.200 de locuri de muncă pe perioada construcţiei centralei, vorbim de o energie sigură produsă în bandă, vorbim de cea mai eficientă centrală din Europa, cu un randament de 64%, şi deci de un sprijin substanţial pe care România îl primeşte pe traiectoria de tranziţie verde şi de înlocuire a cărbunelui din mixul energetic cu gaze naturale, o resursă strategică la care România are acces. Practic, proiectul va fi implementat în două faze. În vara lui 2025, prima fază va fi finalizată şi apoi, un an mai târziu, până la finalul anului 2026, investiţia va fi completă. Asta înseamnă un ritm record, fără precedent, şi un exemplu pentru întreaga ţară că lucruri mari se pot face în România”, a spus ministrul Energiei.

Potrivit agerpres, ministrul Sebastian Burduja a mai arătat că primele echipamente pentru noua centrală vor ajunge la Mintia în aprilie anul viitor, moment în care va reveni la această termocentrală.

Este un proiect grandios, cea mai mare centrală pe gaz din Europa – 1.700 MW putere instalată. Încă din aprilie anul viitor, România va vedea ceea ce n-a mai văzut niciodată: echipamente de dimensiuni record, turbine, generatoare, practic componentele esenţiale ale acestui proiect strategic. Apreciez ritmul cu care investitorul s-a mişcat până acum, seriozitatea contractorilor cu care lucrează, atât în zona de construcţie a centralei, cât şi în zona de turbină. Apreciez foarte mult faptul că au ales România, de altfel domnul preşedinte are o relaţie specială cu România de peste 30 de ani şi se vede că, împreună cu echipa domniei sale, pune foarte mult suflet în acest proiect”, a completat ministrul Energiei.

Valoarea investiţiei pe care grupul Mass Group Holding o derulează pentru noua centrală electrică pe gaz de la Mintia se va ridica, în final, la 1,3 miliarde de euro, a precizat, la rândul său, preşedintele companiei, Ahmet Esmail.

El a mai spus că, după pornirea noii centrale electrice, aici vor lucra circa 300 de energeticieni.

Termocentrala Mintia a fost cumpărată, pe 26 august 2022, cu 91,23 milioane de euro, fără TVA, de Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding, în cadrul unei licitaţii publice.

Centrala electrică intrase în procedură de insolvenţă la data de 14 noiembrie 2019 şi în conservare în vara anului 2021, în lipsa investiţiilor necesare pentru a putea respecta reglementările de mediu ale Uniunii Europene.

Leave a reply