vineri, februarie 3

România ”este un model pentru alte țări membre NATO”, spune Kavalec, propusă ambasador al SUA la București

0
132

România ”este un model pentru alți membri NATO”, a declarat Kathleen Kavalec, nominalizată la funcția de ambasador al Statelor Unite la București, marți, în timpul audierii în Comisia pentru Relații Externe a Senatului american, potrivit foreign.senate.gov, citat de Agerpres și caleaeuropeana.

”Astăzi, România reprezintă un model pentru ale țări membre NATO. A alocat 2% din PIB pentru apărare și, recent, s-a angajat să majoreze bugetul apărării la 2,5%, o mare parte din acesta fiind destinat achiziționării de echipamente american în cadrul efortului robust de modernizare. Aceasta găzduiește forțe multinaționale NATO și contribuie de mult timp la misiunile și operațiunile Alianței din întreaga lume”, a precizat Kavalec, asumându-și angajamentul de a consolida această ”cooperare în domeniul securității”.

Aceasta a ținut să puncteze că audierea sa are loc în timp ce secretarul de stat american, Antony Blinken, se află la București”, fapt ce ”evidențiază importanța parteneriatului de lungă durată” dintre România și SUA, aspect punctat și de ministrul de externe, Bogdan Aurescu, în timpul conferinței de presă cu omologul său american, prezent în țara noastră pentru a lua parte la prima reuniune a miniștrilor de externe din NATO organizată pe Flancul Estic de când Rusia a invadat Ucraina.

De altfel,  Kathleen Kavalec s-a arătat hotărâtă să ”colaboreze îndeaproape cu România pentru a menține unitatea împotriva războiului neprovocat, nejustificat și oribil pornit de Kremlin împotriva Ucrainei”.

Ea a lăudat ”poziția fermă” a Bucureștiului în această criză, amintind că țara noastră a primit, ”cu brațele și inimile deschise peste două milionae și jumătate de refugiați ucraineni”.

În plus, România a susținut sancțiuni fără precedent pentru a slăbi mașina de război a lui Putin și a ajutat Ucraina printr-o gamă largă de alte eforturi umanitare și de securitate”, a detaliat Kavalec.

Angajându-se ”să lucreze la aprofundarea şi extinderea cooperării noastre economice cu România”, Kathleen Kavalec a declarat că ”va încuraja eforturile României de a promova un climat de afaceri care să faciliteze investiţiile din SUA” şi că ”va susţine eforturile României de a lupta împotriva corupţiei şi a consolida instituţiile democratice, inclusiv în sprijinirea unei mass-media libere şi independente”.

Mă voi angaja să extind parteneriatul nostru american de lungă durată cu România. Anul acesta, Statele Unite şi România sărbătoresc 25 de ani de Parteneriat Strategic bilateral. Aştept cu nerăbdare să fac următorii paşi pentru a construi pe baza acestui fundament puternic”, a conchis Kathleen Kavalec, prima femeie nominalizată de preşedintele Joe Biden pentru funcţia de ambasador al SUA în România, în timpul audierii în Senatul american.

Cu o vastă carieră diplomatică, Kathleen Kavalec a deținut până de curând poziția de șef al Misiunii OSCE în Bosnia și Herțegovina.

Înainte de poziție la OSCE, a fost secretar adjunct al Biroului pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al Departamentului de Stat american, din 2015.

Anterior, a fost directoare a Oficiului pentru cu Rusia (2014-2015) și adjunct al Misiunii SUA pe lângă UNESCO de la Paris.

Ea a coordonat programe majore de asistență ale SUA din poziția de coordonator adjunct pentru asistență la Biroul European și de director pentru prevenirea conflictelor la Oficiul de Coordonare pentru Reconstrucție și Stabilizare (2008-2009).

Aceasta a mai lucrat ca funcționar la Ambasada SUA din România și vorbește cinci limbi străine, printre care și româna.

Leave a reply