De ce România e mai rău acum decât înainte de 6 decembrie. Facem alegeri anticipate?

2
2367

Aparent, răul cel mare a trecut; negocierile PNL-USRPLUS s-au deblocat și Barna n-a mai vorbit în public înainte de a fi făcut-o, ca orice om serios, în interiorul coaliției.

Dar cum credeți că ”au avansat” discuțiile: ”pe programul de guvernare”. Mă laaași!

Toată lumea se dă de ceasul morții acum că liberalii și useriștii ”se bat pe funcții” când țara arde, dar, oameni buni, fără funcții nu există țară!

Nu poți pune ministru un ”program de guvernare”, pui un umanoid eventual, dar cineva trebuie să ocupe scaunul acela ca să ia decizii, bune sau proaste, depinde de popor, dar fără el nu se poate!

Iar la discuția pe funcții, aici e buba! De fapt, după cum bine a explicat Grigore Cartianu, la felul în care se raportează fiecare față de ce e de împărțit, asta e marea problemă a acestui moment.

De fapt, este ceva care mie îmi spune totul despre ce va fi această coaliție și ce va urma după aceea, dacă ea va forma un Guvern.

Repet, țineți minte ce vă spun, va fi JALE! Va urma o perioadă foarte rea, în care nimeni nu controlează nimic, în care fiecare nu face de teamă să nu greșească, în care toți stau cu ochii pe sondaje și pe ”adversar”, nu pe țară.

Felul în care USRPLUS a intrat la ”negocieri” (pun ghilimele, ca să fiu generos) arată lipsă totală de respect față de PNL. Iar PNL, spre umila mea opinie, se comportă total descentrat, nesigur, fricos, cu mănuși și parcă mereu la cheremul lui Cioloș și Barna.

Liberalii sunt captivi. Singurii captivi. Toți ceilalți – PSD, USRPLUS, UDMR, AUR – sunt foarte relaxați, mai rău nu le poate fi, dimpotrivă.

Iată variantele de lucru din care, în orice situație, PNL iese prost:

 • Dacă liberalii nu ”lasă de la ei” în negocierile cu USRPLUS (și nu firimituri, ci oricât vor ”partenerii”), se tem că vor fi taxați pentru că au faultat guvernarea anti-PSD.
 • Dacă lasă de la ei, se vor ”mânca” înăuntrul partidului (cum au apărut deja scurgeri în presă – urâtă lipsă de încredere și de maturitate!), acuzându-se unii pe alții că au cedat prea mult.
 • Dacă merg la Cotroceni și spun că pur și simplu nu se pot înțelege cu USRPLUS pentru o majoritate, vor fi de asemenea atacați de ”prietenii” de la USRPLUS că nu au dat curs coaliției de dreapta.
 • Dacă încearcă totuși să facă Guvern minoritar, cum a rezistat un an Guvernul Orban cu majoritate ostilă în Parlament, se tem că nu vor avea susținere pentru reforme sau că viitorul Cabinet va pica la prima moțiune de cenzură; caz în care mai bine nu faci nimic decât să faci reforme, dar tot pici că n-ai făcut
 • Dacă fac majoritate cu altcineva care chiar le poate asigura stabilitate solidă 4 ani în Parlament (PSD are 30%, deci e singura variantă), iar se tem că vor fi acuzați că s-au întors la USL (de parcă asta ar avea vreo legătură cu performanța guvernării sau ar fi o garanție că, peste 4 ani, le va fi mai rău ca acum).
 • Dacă îi cer președintelui Iohannis să lase pe altcineva să facă majoritate, acesta nu va oferi guvernarea PSD, pentru că s-a luptat la baionetă din gură cu ea tot anul trecut.
 • Dacă totuși președintele îl va numit pe Ciucă sub forma lui ”Cioloș 2”, drept un cabinet tehnocrat, va fi rău pentru toate partidele, dar mai ales pentru România, pentru că un astfel de Executiv nu poate decât să gestioneze la limită țara, nu să reformeze din temelii sau să construiască.

Cam astea ar cam fi variantele, nu? Și-atunci, care să fie cea mai bună opțiune pentru PNL? Păi, să se înțeleagă cu USRPLUS. Iar înapoi la discuții, iar aroganțe anti-Orban vădit tendențioase din partea lui Barna și Cioloș (care parcă au devenit mai interesați despre cum să-i îngroape pe liberali decât să caute toți o soluție de compromis pentru țară)! Deci, tot rău va fi!

Oricum ar da-o PNL, nu iese bine. Dar din toate variantele de mai sus, cea mai rea e să meargă înainte cu USRPLUS cum vrea USRPLUS.

Am explicat de ce, AICI.

Nu doar că asta va însemna moartea lentă a PNL, ceea ce n-ar fi musai o tragedie – au mai murit partide istorice. Dar va însemna și moartea speranței. Pentru că o guvernare tip CDR 2 – pentru că altceva nu va fi! – va distruge orice viitor fără PSD.

Deci, Ludovic Orban și colegii lui sunt cu spatele la zid: dacă intră la guvernare, în orice formulă, îi va costa mult, poate iremediabil; dacă nu intră, va costa România. Ce va face PNL?

Și de ce am ajuns aici? Din cauza rezultatului la alegerile din 6 decembrie.

Românii au hotărât să le fie rău încă 4 ani de aici încolo, fie votând indecis – nimeni nu face majoritatea fără bătăi de cap -, fie nevotând masiv. 

Se poate schimba asta? Teoretic, da: prin alegeri anticipate. Dar pentru asta intrăm iar într-o criză constituțională, cu primul guvern picat, al doilea etc. Iar asta în pandemie și fără garanția că noul Parlament va vota să pice guvernele unul după altul ca să avem noi alegeri (parlamentarii odată aleși nu vor fi nebuni să-și anuleze mandatele abia câștigate), ce ne spune? Că e foarte puțin probabil.

Deși, din toată lista de probleme de mai sus, anticipatele ar fi cea mai bună soluție. Mai bine să ai un rezultat tranșant la noile alegeri – fie să câștige PSD clar, fie altcineva, nu contează – decât ca acum, când configurația după 6 decembrie e un dezastru garantat pe 4 ani.

Dar aici se pune iar o întrebare de-a dreptul teroristă: cine garantează că dacă facem anticipate, nu va ieși la fel de prost ca în 6 decembrie?

Concluzia: România e acum mai rău decât înainte de 6 decembrie.

 

2 comments

 1. Corrie 19 decembrie, 2020 at 17:29 Răspunde

  Sa nu uitam ca din cauza impertinentei lui barney&ciolos a iesit presedintele Iohannis la rampa ca va accepta orice propunere de la coalitie,”daca se inteleg,ca e Catu,sau Orban”…De aici,Orban a cerut sedinta de urgenta la partid si a iesit in fata presei cu 2 variante de premieri ,pentru ca negocierile sa se deblocheze.Si bine a facut,chiar daca multi s-au dat loviti de soc!!Pentru ca,se pare ca asta a fost un mesaj pentru Orban sa salveze partidul de la discreditare.Si pentru ca a pastrat prima varianta ,guvern cu Catu premier,eu cred ca planul este foarte bine pus la punct…veti vedea,dupa prezentarea primei variante de guvern!DE CE CRED ASA?PENTRU CA ORBAN A PRIMIT UN BILETEL DE LA PRESEDINTE ,MARTI,DUPA DEMISIA DE LUNI 7 DECEMBRIE…PRESA A AFLAT SI I S-A SPUS “MISTERIOSUL BILETEL”…cred ca a primit variante de mutari la jocul de sah….☺😊

  • Corrie 19 decembrie, 2020 at 17:36 Răspunde

   In parlament se va juca soarta coalitiei PNL-USR+-UDMR..Daca pica prima varianta,urmeaza…a doua!Logic ,nu?😉Si nu cred ca isi va permite cineva sa rastoarne 2 guverne ,unul dupa altul,vorbesc de cei de la plusere …

Leave a reply