luni, septembrie 27

România: din ce în ce mai mulți nemulţumiţi de transportul cu trenul

1
134

Românii preferă tot mai puţin trenul, deşi transportul feroviar este indicat de către 52% dintre aceştia ca fiind cel mai ecologic comparativ cu alte moduri de transport, relevă un sondaj de opinie realizat în cadrul proiectului “România Durabilă”, pe baza datelor Eurostat şi Institutului Naţional de Statistică (INS), publicat marţi de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

Potrivit sursei citate, în cazul României, comparativ cu alte ţări europene, se înregistrează o reducere masivă a ponderii transportului feroviar în transportul de pasageri, în ultimele două decenii. Astfel, România înregistrează o scădere de la 16,3% din totalul de pasageri, în anul 2000, la 4,2%, în prezent.


“Situaţia este cu atât mai interesantă, cu cât nu vedem astfel de involuţii pentru alte ţări. În Germania, ponderea era de 7,7% în anul 2000 şi de 9,4% în 2019. În UE28, media era de 7,1% în 2000 şi de 8,1% în 2019. În timp ce tendinţa generală în UE şi în statele dezvoltate este de a investi şi utiliza mai mult transportul feroviar pentru transportul pasagerilor, România a evoluat masiv în direcţia opusă, ceea ce aduce în prim-plan nevoia unei mult mai mari atenţii pentru transportul feroviar de pasageri”, se menţionează în sondaj.

Datele centralizate de către specialiştii din Departamentul pentru Dezvoltarea Durabilă arată faptul că reducerea utilizării transportului feroviar de către pasageri este în strânsă legătură cu reducerea lungimii reţelei totale funcţionale de cale ferată, aşa cum relevă datele INS.

1 comment

Leave a reply