România consideră ”inacceptabile atacurile flagrante asupra libertății presei, un element fundamental al democrației”

0
388

România, prin vocea ministrului său de externe, Bogdan Aurescu, și-a exprimat ”profunda îngrijorare” față de arestarea jurnalistului american, Evan Gershkovich, în Rusia, sub acuzația de spionaj.

”Astfel de atacuri flagrante asupra libertății presei – un element fundamental al democrației – sunt total inacceptabile”, a reacționat șeful diplomației române într-un mesaj publicat pe Twitter.

Serviciile de securitate ruse au anunțat joi că Evan Gershkovich a fost reținut la Ekaterinburg, în Urali, fiind acuzat de spionaj, un caz fără precedent în istoria recentă a țării.

Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a condamnat acest gest și a criticat ”disprețul sistematic” pentru care Moscova îl manifestă față de libertatea presei, potrivit caleaeuropeana.

Jurnaliștilor trebuie să li se permită să-și manifeste profesia în mod liber și merită protecție. Autoritățile ruse demonstrează încă o dată disprețul sistematic față de libertatea presei”, a menționat Borrell într-un mesaj publicat pe Twitter.

Un mesaj, de data aceasta de îngrijorare, a venit și din partea Statelor Unite, prin vocea secretarului de stat american, Antony Blinken, informează Agerpres.

”Suntem extrem de îngrijoraţi de arestarea foarte mediatizată a unui jurnalist american”, a declarat șeful diplomației americane.

Departamentul de Stat a informat că a contactat autorităţile ruse pentru a obţine acces consular la jurnalistul reţinut, iar Casa Albă a asigurat că este în contact cu familia acestuia.

Acest eveniment apare într-un context în care Moscova a sporit represiunea la adresa presei după războiul declanșat în Ucraina, care a tensionat relațiile diplomatice cu Washington.

Leave a reply