duminică, septembrie 25

”România a primit 42 de miliarde € net de la Uniunea Europeană”

0
639

Premierul Nicolae Ciucă și președintele Partidului Național Liberal a postat pe pagina de socializare a formațiunii sale un mesaj dedicat împlinirii a 17 ani de la semnarea Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană.

Postarea integrală a premierului Nicolae Ciucă

”Se împlinesc 17 ani de la semnarea Tratatului care a consfințit aderarea României la Uniunea Europeană, un moment pe care românii îl așteptau ca pe o șansă concretă de consolidare a democrației și dezvoltare economică.
Privind în urmă la beneficiile pe care ni le-a adus apartenența la Uniunea Europeană, avem suficiente motive să apreciem că a fost o alegere bună pentru România și pentru români: triplarea produsului intern brut al României comparativ cu cel înregistrat la momentul aderării, stabilitate economică și socială, liberă circulație pentru cetățeni, bunuri și servicii, acces liber pe piața unică europeană pentru antreprenorii români și sprijin acordat prin finanțările europene.
România a beneficiat până acum de la Uniunea Europeană de aproape 42 de miliarde de euro net, bani europeni utilizați în diferite proiecte care au contribuit la reducerea unor decalaje de dezvoltare și au stimulat inițiativa privată.
În contextul global actual, în care efectele economice și sociale ale pandemiei se suprapun cu criza energetică și cea umanitară provocate de invazia rusă în Ucraina, solidaritatea europeană ne va permite în continuare să susținem reformele necesare de care să beneficieze toți românii și întreaga societate.
Prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență, România va beneficia în următorii ani de aproape 30 de miliarde de euro pentru noi investiții și reforme, în plus față de celelalte instrumente de finanțare europeană. Inclusiv pachetul de măsuri ”Sprijin pentru România”, destinat protejării cetățenilor și economiei naționale, beneficiază de susținerea europeană. Din cele 17,3 miliarde lei cât reprezintă valoarea întregului pachet, 9 miliarde de lei vor fi asigurate din fonduri europene.
Fie că vorbim despre digitalizare și energie, sănătate și infrastructură, educație și mediu, sprijinul european ne oferă perspectiva unei dezvoltări sustenabile, care își va pune amprenta definitorie asupra modernizării țării și creșterii calității vieții oamenilor.
Guvernul României rămâne ferm angajat obiectivului de a proteja cetățenii și a susține economia, prin investițiile finanțate de la bugetul de stat și din fonduri europene. Responsabilitatea noastră este să continuăm acest parcurs european al României, fapt asumat și prin obiectivele incluse în Programul de Guvernare și în total acord cu orientarea majoritar pro-europeană a cetățenilor români.
La Mulți Ani, România în Uniunea Europeană!
La Mulți Ani românilor ca cetățeni europeni!”
Premierul Nicolae Ciucă a fost ales recent președinte al PNL, la congresul de la Palatul Parlamentului, după demisia fostului lider al partidului, Florin Cîțu.
Acesta a plecat din funcția urmare a unei revolte interne căreia i-a căzut victimă și Dan Vîlceanu, fostul secretar general al PNL.
În locul acestuia, a venit în funcție Lucian Bode, actualul ministru de Interne (foto sus, în dreapta premierului Ciucă, la recentul congres).

Leave a reply