vineri, octombrie 22

România, 4 miliarde de euro dintr-o lovitură! ”E o poveste pentru copiii Europei”. Cum se vor împărți banii acordați prin planul de redresare pentru Europa

1
831

Membrii Parlamentului European au votat marți, 09.02.2021, în sesiunea plenară, Mecanismul de Redresare și Reziliență. Acordul asupra versiunii finale vine după o serie îndelungată de negocieri și compromisuri care au ca scop relansarea economică a Statelor Membre UE.

După ce acordul a fost agreat în dimineața zilei de 18 decembrie, după o serie de negocieri zilnice de zeci de ore, Parlamentul European a dat undă verde Mecanismului de redresare și reziliență cu un vot covârșitor de 582 de voturi pentru din 691. Instrumentul financiar de 672,5 miliarde de euro, reprezintă piatra de temelie a efortului financiar uriaș făcut de Uniunea Europeană numit Next Generation EU, cunoscut și sub denumirea de „planul de redresare pentru Europa”.


Mecanismul a fost conceput să sprijine țările UE în realizarea de reforme și de investiții în priorități comune ale Uniunii, pe care statele membre trebuie să le prezinte sub forma unor planuri naționale de redresare și reziliență.

„2020 va rămâne o amintire tristă, despre pierderi, despre incertitudine, despre frică și nesiguranță, dar Mecanismul de Redresare și Reziliență este un simbol. Reprezintă viziunea și ambiția europeană. Acest instrument se referă și la unitatea statelor membre, unitate care apare atunci când ne lăsăm valorile să ne ghideze. Când democrația domnește și transparența este regulă.” a declarat Dragoș Pîslaru.

România va putea accesa 30,44 miliarde de euro din Mecanismul de Redresare și Reziliență, cu posibilitatea de a obține o prefinanțare de 13% din anvelopa financiară disponibilă pentru fiecare stat.

Avantajul major al acestei facilități este faptul că, odată cu aprobarea planului național de redresare și reziliență, România va putea beneficia de 3,95 miliarde de euro, fonduri care ar putea fi accesate cu celeritate, fără povara birocratică a documentației.

Așadar, indiferent dacă România va fi sau nu capabilă să atragă suma imensă pusă la dispoziție de UE, este clar că ea va beneficia ”instant” de aproape 4 miliarde de euro, banii pe care forul comunitar îi pune la dispoziția autorităților de la București fără condiții birocratice.

Redactarea și negocierea dosarului s-a desfășurat pe durata a 6 luni, Dragoș Pîslaru (USR PLUS, Renew Europe) fiind unul din cei 3 coraportori ai Parlamentului European desemnați să negocieze un acord cu Consiliul UE și Comisia Europeană.

Într-un discurs emoționant în Parlamentul European, europarlamentarul român a spus:

”Mecanismul de Redresare și Reziliență este un simbol, un simbol al poveștii pe care le-o vom spune copiilor și nepoților noștri peste ani și ani.
Este un simbol al viziunii pe care o avem pentru Europa și este un simbol al unirii noastre pentru o cauză bună.”

La rândul său, Dacian Cioloș, liderul Renew Europe, a salut într-un mesaj pe pagina sa de socializare decizia istorică a UE.

 ”Am adoptat, astăzi, în Parlamentul European, Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR), instrument financiar istoric care va ajuta statele membre să își relanseze economiile pentru ieșirea din criză.
România poate atrage din acest mecanism peste 30 de miliarde de euro pentru a finanța reforme structurale, investiții în infrastructură, în digitalizare, în economia verde.
Noi, europarlamentarii USR PLUS, am contribuit de la început la negocierea acestor fonduri pentru a acoperi cât mai bine nevoile României și pentru a atrage acești bani cât mai repede și ușor. Îi mulțumesc lui Dragoș Pîslaru, care a fost coraportor al Parlamentului European pe acest mecanism și care va lucra împreună cu Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, pentru a aduce acești bani în țară cât mai repede, ca să fie investiți în proiecte cu impact care să ajute cu adevărat oamenii”, a scris Cioloș pe Facebook.

Am adoptat, astăzi, în Parlamentul European, Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR), instrument financiar istoric…

Publicată de Dacian Cioloş pe Miercuri, 10 februarie 2021

Leave a reply