duminică, decembrie 5

Roboții cu ultraviolete, noua armă europeană împotriva coronavirusului

5
656

Aproximativ 200 de spitale publice spaniole au acționat rapid pentru a fi printre primele instituții care să primească de la Comisia Europeană așa-numiții „roboți sterilizatori”. E vorba de dispozitive care combină două tehnologii bine cunoscute – radiațiile ultraviolete și robotica – într-o nouă utilizare cu potențial enorm în vremuri de pandemie: sterilizarea fără intervenția umană a spațiilor cu risc de a fi contaminate de coronavirus.

„Roboții contribuie la limitarea răspândirii virusului, protejând în același timp personalul medical și pacienții”, a spus Comisia Europeană în cadrul ședințe a Comitetului său de Siguranță a Sănătății. Aceste dispozitive sunt capabile să elimine 99,99% din agenții patogeni prezenți într-un spațiu închis.

Aparatele „au fost utilizate cu succes în spitale din Europa și din lume”, a anunțat, ieri, Comisia, care a mai spus că roboții „pot ajuta centrele medicale să îndeplinească cerințele de sterilizare într-un mod eficient”.


Primii roboți sterilizatori incluși în plan sunt o dezvoltare a companiei daneze Blue Ocean Robotics în colaborare cu spitale din regiunea Odense.

UE, prin Direcția Generală pentru Societatea Informațională – unul dintre obiectivele în susținerea industriei europene în noua eră a digitalizării – a promovat dispozitivele. Pe 23 iulie, Direcția Generală a Sănătății a lansat planul pilot, care a intenționat să „achiziționeze aproximativ 200 de roboți pentru a-i dona spitalelor europene”, conform procesului-verbal de achiziție. În UE și Marea Britanie – care continuă să participe la aceste programe europene – există mai mult de 5.000 de spitale.

Aproximativ 200 de spitale spaniole s-au interesat de această tehnologie”, a explicat, luni, un purtător de cuvânt. Comisia se asigură că „roboții vor fi distribuiți în funcție de situația epidemiologică și de nevoile exprimate de fiecare țară”.

Spania a fost una dintre țările cele mai interesate de inițiativă. Altele, precum Suedia și Germania, au cerut până acum mai multe informații. „Nu am văzut studii privind eficacitatea acestui tip de roboți”, a afirmat reprezentantul suedez în cadrul Comitetului. Cel din Germania a fost mai reticent și a reamintit riscurile radiațiilor. Comisia răspunde că „roboții pot fi folosiți din exteriorul camerei și operatorul nu va fi expus în niciun caz la lumina ultravioletă”.

„Fără a fi o nouă tehnologie, marele avantaj este că emit radiații de la dispozitive autonome care sunt sigure”, a explicat ieri un manager tehnologic al unui spital public din Madrid, citat de publicația internațională El Pais.

Comisia dorește să distribuie primele 50 de unități în noiembrie și apoi „să urmeze livrările cu o rată de 50 de unități pe lună”. În orice caz, acest volum este doar un prim pas, întrucât un spital cu aproximativ 300 de paturi ar necesita o duzină de roboți.

În răspunsurile scrise, un responsabil al companiei Blue Ocean Robotics subliniază că, deși există alte mașini care emit raze ultraviolete, „roboții se mișcă autonom, permițându-le să ajungă în zone întunecate care nu sunt acoperite de dispozitive statice”. „Un robot are nevoie doar de aproximativ 10 minute pentru a steriliza o cameră de spital”, subliniază același responsabil.

Periculos pe plajă, un aliat în sălile de operație

Pământul este supus unui bombardament de radiații ultraviolete de la soare, dar doar o mică parte ajunge la suprafață datorită atmosferei terestre, care acționează ca un scut.

Pentru oameni este dăunător și acesta este motivul pentru care este necesară protejarea la plajă și la munte cu ochelari și creme de protecție, pentru a evita arsurile. De asemenea, aceste radiații pot induce cancer de piele. Nici virusurile și bacteriile nu sunt adaptate la aceste radiații, de unde și potențialul lor de sterilizare în spitale.

VEZI ŞI:

O mască pe bază de ultraviolete care elimină coronavirusul în timp ce respirăm

De ce măștile cu supapă nu sunt infailibile, dar la ce ajută folosirea lor

Soția lui Bill Gates: ”Pe măsură ce am asigurat accesul la vaccinuri, au început să se întâmple lucruri miraculoase”

Leave a reply