Robert Sighiartău (PNL) – reacție la anunțul făcut de Austria privind Schengen: „Vor exista repercusiuni foarte grave”

0
102

Deputatul PNL Robert Sighiartău a declarat, după anunţul cancelarului austriac privind decizia de a nu susţine intrarea României în Schengen, că dacă aceasta este concluzia şi la votul de mâine, va avea repercusiuni foarte grave în relațiile bilaterale.

Robert Sighiartău a declarat miercuri, după anunţul cancelarului austriac privind decizia de a nu susţine intrarea României în Schengen în acest moment, că dacă aceasta este concluzia şi la votul de mâine, va avea repercusiuni foarte grave între relaţiile bilaterale dintre cele două ţări. El a precizat că există pârghii şi vor fi folosite, arătând că în primul rând nu ar trebui să mai câştige contracte firmele din Austria în România, dacă se comportă aşa, informează News.ro.

”Dacă aceasta este concluzia şi la votul de mâine, eu vă spun că va avea repercursiuni foarte grave într relaţiile bilaterale dintre cele două ţări şi aici mă refer în special la presiunea populară care va exista asupra firmelor austriece care sunt în România dar şi asupra reprezentanţilor politici din Austria”, a spus Sighiartău.

El a precizat că ”nu e o ameninţare”.

Nu vrem să le anunţăm acum, îl avem pe preşedinte, pe premier, care se vor pronunţa şi avem şi pârghii parlamentare şi de alt fel ca să înţeleagă şi celelalte ţări şi Austria că nu te poţi juca în aceste momente complicate pentru Europa cu chestiuni politice. Există pârghii şi se va acţiona cu siguranţă”, a afirmat Sighiartău.

Întrebat ce va face România în acest context, Sighiartău a spus: ”În primul rând nu ar trebui să mai câştige contracte firmele din Austria în România, dacă se comportă aşa. În orice stat din UE, dacă nu există respect faţă de celălalt stat (..) există o mare problemă”, a mai spus Sighiartău, scrie stirileprotv.

Iniţial, deputatul PNL îşi exprimase încrederea în votul de mâine.

”Aş paria pe un vot pozitiv al Austriei, chiar dacă declaraţiile de până acum ale cancelarului austriac au fost împotriva acestui pronostic. Aştept să văd ce declară peste jumătate de oră, la conferinţa de presă care va avea loc la Viena. Nu există niciun impediment pentru ca România să intre în Schengen”, afirmase Sighiartău, înainte de conferinţa de presă de la Viena a cancelarului Austriei.

El preciza că ”ceea ce a făcut Austria a fost o acţiune politică care a sfidat nu numai România ci şi Comisia Europeană”.

Cele mai importante investiţii strategice în România nu le are America ci le are Austria şi aici vorbim de resurse importante, petrol, păduri şi multe altele. Austria nu îşi va permite să strice aceste relaţii bilaterale pe care România le-a avut cu această ţară”, a precizat deputatul PNL.

Întrebat ce pronostic are pentru ziua de mâine când se decide în consiliul JAI dacă România va adera la Schengen, Sighiarătu a răspuns: ”Din punctul meu de vedere, mă aştept ca votul de mâine să fie unul pozitiv, ştiu că pronosticurile sunt diferite dar eu asta mă aştept pentru că dacă nu se va întâmpla asta Austria va avea de suferit şi în acest bloc comunitar al Uniunii Europene şi în relaţia cu România şi nu cred că oamenii de afaceri austrieci din România îşi permit o rupere a relaţiilor, mai ales că în acest moment, pe presă, Austria este ostracizată peste tot”.

Deputatul PNL a mai declarat că politicienii din Austria au avut relaţii puternice cu Rusia”.

Eu nu pot să vă spun dacă în spatele acestei decizii există şi discuţii la un anumit nivel cu reprezentanţi ai Rusiei sau nu, dar sunt legături istorice cu Rusia şi ştim lucrul acesta, o vedem, sunt companii austriece care au contracte în România şi ai căror acţionari sunt ruşi, ceea ce este şi mai grav”, a arătat Sighiartău, menţionând că diplomaţia românească a făcut tot ceea ce a putut.

Leave a reply