#Rezistența lui Mălin Bot

4
1033

Jurnalistul de investigații Mălin Bot nu renunță la luptă. Asta în ciuda faptului că încăpățânarea sa întru cauza justiției independente l-a costat pierderea slujbei, după cum el însuși a scris pe blogul personal în timpul marilor manifestații de stradă provocate de Ordonanța 13:

”După ce am participat la protestele #rezist, am fost dat afară de la România liberă. Decizia a fost luată direct de la Londra, de patronul Alexander Adamescu, peste capul directorului editorial, fără să știu punctual ce motiv anume l-a determinat pe proprietarul ziarului să mă concedieze.

Decizia a venit fără vreo sancțiune anterioară, fără vreo anchetă internă, fără să fiu întrebat ce am de spus în apărarea mea, fără drept de contestație, fără vreun mail sau un telefon de la cel care a decis.

Pur și simplu miercuri seară, 22 februarie 2017, după 12 ore petrecute în redacție, am aflat că patronul a decis să ”zbor” din funcția de redactor-șef online și cu totul din echipă.

M-a trezit înfiorător și din visul frumos al Revoluției #rezist, în care am văzut un moment decisiv pentru un viitor mai bun al tuturor românilor onești din țara noastră. Credeam  că  de aici va începe o schimbare profundă în bine pentru toți și pentru mine și am fost trezit  la realitate cu o decizie care îmi distruge practic viața.

Mi s-a spus că participarea mea la protestul #rezist și discursul pe care l-am ținut duminică în Piața Operei din Timișoara ar fi fost ”picătura care a umplut paharul”.

Așa scria Mălin Bot pe blogul personal, acum o jumătate de an. Între timp,  pare că a depășit acel moment dureros și nedrept din cariera sa. Ba chiar că a transformat totul în energie vie pentru continuarea protestelor față de caracatița corupției din România, care, iată, nu iartă pe nimeni. Iar cel mai bun exemplu că a putut converti nefericita sa concediere într-o #rezistență și mai mare este campania continuă pe care o face – desigur, cu ce i-a mai rămas la îndemână, pe Facebook și pe canalul propriu de YouTube-, pentru mobilizarea la noi protese. Mesajul de mai jos, preluat de pe pagina sa personală Facebook, adresat tuturor celor care mai cred în forța străzii, este doar cel mai recent:

Am cumparat un tricolor superb de 1,20 pe 1,80 pentru protestul de duminica. Vin cu el si cu drapelul USA cu care am protestat in februarie, in Piata Victoriei.

E un moment important sa le dam un semnal politicienilor corupti ca refuzam sa-i lasam sa deturneze Romania din drumul catre VEST, catre democratiile consolidate, sa ne scoată din familia tarilor unde au plecat milioane de romani, alungati de #ciumarosie.

Asadar. Duminica, 17 septembrie 2017, va astept in Piata Victoriei, de la 20.00. Aduceți un tricolor, un drapel UE sau un drapel al unei tari cu care suntem parteneri si de care voi sunteti legati sufleteste.

Îndemnurile la mobilizare generală sunt parcă tot ce i-a mai rămas jurnalistului născut în orașul care striga acum aproape 27 de ani ”Azi în Timișoara, mâine-n toată țara!” Spiritul acela care a reaprins lumina libertății peste o țară îngropată în negură se simte în vocea lui Mălin Bot. Nu cred că s-a conectat obligatoriu la el, dar poate așa ne place nouă să credem. Între România celor care susțin corupția prin vot și România celor cărora fac ceva pe vot, Mălin Bot a ales să creadă până la capăt în el însuși. Sigur, și în cei – parcă tot mai puțini – care #rezistă din ianuarie încoace. Dar el rămâne, până la urmă, cel mai bun tovarăș al său în această bătălie pentru o altfel de Românie. Iar dacă tenacitatea sa civică i-a adus necazuri în viața materială, așa cum însuși dezvăluia în februarie trecut, pe de altă parte tot ea i-a oferit se pare și o nouă oportunitate. Un nou ”brand”. Poate nu unul obligatoriu profitabil, dar cu siguranță original.

Cel al jurnalistulului militant nu în redacție, la laptop sau în studioul TV, ci în stradă, lângă marele anonim plătitor de impozite, care vrea ”O ȚARĂ CA AFARĂ”. Este ”reporterul de protest continuu”. Cetățeanul ce relatează despre el însuși într-un peisaj de război total pe frontul politico-social. Este poate atipic, dar nu în România. Jurnalismul tip Mălin Bot e deja marcă înregistrată. Poate și șansă. Pentru cariera lui, care nu are acum țintă precisă, dar mai ales pentru destinul unei societăți neobișnuite să creadă în lupta până la capăt. Mălin Bot investește acum pe ambele fronturi. Iar imaginea sa cu steagul Americii în Piața Operei din Timișoara, iarna trecută la protestele #Rezist, este cea mai bună bancă de încredere pentru acest proiect aventuros și fascinant deopotrivă. Singura necunoscută rămâne capacitatea de anduranță.

#Reziști, Mălin?

4 comments

Leave a reply