Revanșa lui Navalnîi: câștigă voturi în alegerile din Rusia și se simte tot mai bine după otrăvire

0
894

Starea disidentului rus Aleksei Navalnîi s-a îmbunătăţi şi mai mult şi „poate să coboare din pat pentru perioade scurte de timp”, a anunţat luni spitalul din Berlin unde acesta este internat, relatează dpa.

„Pacientul a fost scos cu succes de pe ventilaţie mecanică”, se menţionează într-un comunicat al spitalului Charite din Belin.

Navalnîi, un critic neobosit al preşedintelui rus Vladimir Putin şi un proeminent militant anti-corupţie, s-a îmbolnăvit în timpul unui zbor intern din Siberia pe 20 august şi a fost transportat în Germania pentru tratament, în comă indusă, două zile mai târziu.

Teste laboratoare separate din Germania, Franţa şi Suedia au ajuns la concluzia că el a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok, iar liderii europeni au cerut o explicaţie din partea Kremlinului, care neagă orice implicare.

Aleksei Navalnîi a fost trezit din coma sa indusă medical săptămâna trecută.

Novosibirsk, al treilea cel mai populat oraș a fost vizitat de Navalnîi

Partidul guvernamental Rusia Unită, al președintelui Vladimir Putin, a obținut o victorie clară la alegerile regionale de duminică – în niciuna dintre provincii nu va fi necesară revenirea la alegerea guvernatorului – în timp ce „votul inteligent” promovat de opoziția extraparlamentară condusă de Alexei Navalnîi a câștigat mai multe locuri în alegeri la nivel municipal, în special în Novosibirsk, al treilea cel mai populat oraș din țară și unul dintre locurile pe care Navalnîi le-a vizitat înainte de a fi otrăvit.

La aceste alegeri, rușii au ales 18 votanți prin vot direct, alți doi de către adunările provinciale și, de asemenea, liderii consiliilor municipale. Opoziția extraparlamentară a obținut un rezultat modest la nivel național, dar a punctat neașteptat de bine în unele orașe siberiene, unde a câștigat mai multe locuri, cum ar fi Novosibirsk și Tomsk.

Printre cei care au câștigat un loc municipal se numără Serghei Boiko, șeful biroului lui Navalnîi din Novosibirsk, care s-a impus asupra candidatului comunist. În orașul studențesc Tomsk, tânăra politică Xenia Fadéyeva, coordonatoare locală a campaniei liderului carismatic, a câștigat un alt loc în adunarea urbană, învingând astfel candidatul partidului de guvernământ.

„Oamenii sunt sătui de autorități. Nu poți să stai pe tron ​​timp de 20 de ani, să furi necontenit, să faci toate acestea și să rămâi nepedepsit”, a declarat Fadeyeva pentru Reuters.

Rezultatele simbolice din aceste două orașe arată că ceva se mișcă în Siberia. Nemulțumirea populației din cauza scăderii salariilor, reforma pensiilor, gestionarea pandemiei și, mai ales, din cauza otrăvirii Navalnîi (confirmată de Germania), a avut un anumit efect în aceste două orașe.

Leave a reply