Reuters: Banca Centrală Europeană (BCE) se pregăteşte pentru ce e mai rău

Banca Centrală Europeană (BCE) elaborează planuri de rezervă pentru a-şi continua programul de achiziţii de obligaţiuni, în valoare de mai multe mii de miliarde de euro, chiar şi fără Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank), în cazul în care justiţia germană va obliga Bundesbank să se retragă din acest program, au declarat pentru Reuters mai multe surse apropiate acestui dosar.

Potrivit surselor, în cel mai pesimist scenariu, BCE ar putea chiar demara o acţiune în justiţie împotriva Băncii Centrale a Germaniei, cel mai mare acţionar de la BCE, pentru a forţa Bundesbank să revină în programul de achiziţii de obligaţiuni.

Însă această măsură fără precedent ar însemna un moment de cotitură pentru moneda euro, testând angajamentul Germaniei faţă de o monedă pentru care a jucat cel mai important rol în crearea ei.

Curtea Constituţională a Germaniei a dat răgaz BCE până la începutul lunii august să îşi justifice programul de achiziţii de obligaţiuni guvernamentale sau să continue această schemă fără Bundesbank, care conform planurilor actuale ar trebui să fie responsabilă pentru mai mult de un sfert din achiziţiile totale de obligaţiuni.

Majoritatea experţilor juridici se aşteaptă ca obiecţiile ridicate de Curtea Constituţională a Germaniei să fie soluţionate chiar de Bundesbank, care va demonstra de ce achiziţionarea de obligaţiuni este o măsură adecvată şi va răspunde şi îngrijorărilor cu privire la efectele secundare ale acestui program.

Însă chiar şi aşa, personalul BCE precum şi angajaţii de la băncile centrale de la zona euro se pregătesc pentru un scenariu pe care o sursă l-a calificat ca fiind „de neconceput”, un scenariu conform căruia Curtea Constituţională a Germaniei va interzice Bundesbank să ia parte la programul de achiziţii de obligaţiuni.

În acest caz, BCE, sau mai puţin probabil alte bănci centrale din zona euro, vor prelua şi partea care revine Bundesbank în programul intitulat PSPP, au declarat sursele citate de Reuters, care precizează însă că astfel de planuri nu au fost încă finalizate şi nici nu au fost discutate în cadrul consiliul guvernatorilor BCE.

În luna aprilie, achiziţiile de obligaţiuni germane (faimoasele Bunds) de către Bundesbank s-au ridicat la 628 de milioane de euro, sau 2,3% din achiziţiile totale de obligaţiuni guvernamentale efectuate luna trecută în cadrul programului PSPP.

Însă chiar dacă Bundesbank va părăsi această schemă, scoaterea obligaţiunilor germane din programul PSPP nu este o opţiune, având în vedere că obligaţiunile germane sunt un indicator de referinţă în zona euro pentru investitorii privaţi, graţie ratingului lor de top şi numărului mare de obligaţiuni disponibile, relatează Agerpres.

Mai mult, eliminarea Germaniei din principalul program demarat de BCE ar da naştere la speculaţii cu privire la o divizare a zonei euro, un lucru pe care BCE a încercat să îl evite de la criza din 2010-2012.

Leave a reply