REPER: „Proiectele de legi ale Justiţiei adoptate în Guvern reprezintă feudalizarea sistemului judiciar”

0
283

Proiectele de legi ale Justiţiei adoptate miercuri în Guvern „reprezintă feudalizarea sistemului judiciar”, susţine REPER, care solicită parlamentarilor responsabilitate pentru interesul României.

„Odată intrate în vigoare, întregul sistem se va baza pe loialitatea fiecărui judecător sau procuror faţă de superiorul ierarhic direct, de a cărui voinţă va depinde în mod exclusiv viitoarea sa carieră. Vârful ierarhiei, reprezentat de Procurorul General, preşedintele CSM, preşedintele ÎCCJ sau ministrul Justiţiei, este fie controlat în mod direct de către politic, fie aliniat indirect voinţei politicului”, se arată în comunicatul de presă al REPER.

Potrivit formaţiunii, „ignorând statul de drept, interesul României şi apartenenţa ei europeană, descalificându-ne ca stat membru UE, ministrul Predoiu a ocolit „abil” solicitările Comisiei Europene şi ale celorlalte organisme internaţionale care monitorizează evoluţia justiţiei din România”.

„Un om al unui sistem care îşi apără doar propriile lui interese şi care nu are ca prioritate interesul public nu va putea niciodată însănătoşi sau reforma justiţia românească. Rămâne în sarcina Parlamentului să modifice radical aceste proiecte. Conştienţi că majoritatea parlamentară are înclinaţia de a fi un simplu executant al deciziilor Guvernului, parlamentarii REPER solicită ferm atât parlamentarilor puterii, cât şi celor ai opoziţiei, responsabilitatea pentru interesul României, respect pentru statul de drept şi asumarea parlamentarismului”, afirmă REPER.

În opinia REPER, este nevoie de legi care să asigure pe deplin independenţa justiţiei, conform standardelor europene.

„Printre altele, considerăm esenţiale: asigurarea independenţei DNA şi DIICOT, inclusiv în raport cu Parchetul General, atât din punct de vedere administrativ, cât şi din punct de vedere operaţional; promovarea judecătorilor şi procurorilor pe criterii de competenţă şi performanţă, în baza unor evaluări scrise, realizate de către Institutul Naţional al Magistraturii, şi nu doar a interviurilor cu magistraţii de la un nivel ierarhic superior; păstrarea termenului de doi ani de pregătire în cadrul INM şi implementarea unui plan de şcolarizare care să asigure eliminarea deficitului de peste 1.000 de magistraţi din sistem”, arată comunicatul.

Formaţiunea consideră esenţiale posibilitatea alegerii membrilor CSM de către toţi magistraţii, cu un drept egal de vot, astfel încât organul de conducere a magistraturii să fie unul pe deplin democratic, asigurarea libertăţii de exprimare a magistraţilor şi eliminarea oricăror forme de presiune asupra lor, inclusiv prin Inspecţia Judiciară sau noua structură de urmărire penală a magistraţilor, precum şi stabilirea unui cadru clar şi previzibil pentru funcţionarea Poliţiei Judiciare în cadrul Ministerului Public.

„Justiţia este un pilon fundamental al echilibrului unui stat şi al dezvoltării sale. Cine o subminează şi o reduce la tăcere sapă la temelia statului şi a siguranţei fiecărui om în parte din România”, concluzionează comunicatul REPER.

Leave a reply