REMDESIVIR, medicamentul anticoronavirus probat cu succes: 68% din pacienţi au simţit o „îmbunătăţire clinică” evidentă

0
2410

Cu prudența necesară, prestigioasa publicaţie ştiinţifică New England Journal of Medicine a publicat rezultatele unuia dintre cele mai promițătoare tratamente antivirale împotriva coronavirusului.

Datele pun într-o lumină bună căutarea unui tratament eficient: dintre cei 53 de pacienți grav bolnavi tratați cu medicamentul remdesivir, 68% au prezentat o „îmbunătățire clinică”, definită ca posibilitatea de a fi externaţi din spital, de a nu fi nevoie de ventilare artificială sau de oxigen.

Autorii cercetării arată clar că rezultatele sunt limitate de mărimea eșantionului și de timpul de urmărire relativ scurt al pacienților.

Nu putem trage concluzii definitive”, scrie Johnathan Grein, directorul epidemiologic la Centrul Medical Cedars-Sinai din Los Angeles și autorul principal al articolului. Dar, în același timp, se sugerează că antiviralul poate avea un „beneficiu clinic” la cei mai pacienții care au un prognostic sever și au nevoie de îngrijire și ventilație mecanică.

În realitate, acest mic studiu este doar începutul unui studiu clinic mai mare pe 761 de pacienți, început în China. Aceste rezultate mai ample vor fi prezentate în câteva săptămâni și vor fi esențiale pentru o mai bună înțelegere a eficacității și siguranței tratamentului.

 

Opt spitale din Spania, în cursă contracronometru

Nu este singurul studiu preconizat. În Spania, opt spitale spaniole din Madrid, Țara Bascilor, Catalunia și Andaluzia testează, de asemenea, același medicament pentru a afla eficacitatea acestuia la pacienții cu boală moderată până la avansată.

Antiviralul este unul dintre cele patru tratamente pe care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) le-a inclus într-un mare studiu global, denumit „Solidaritate”.

Scopul acestei investigații fără precedent este de a găsi informații științifice fiabile cu rezultatele pentru mii de pacienți dintr-o duzină de țări afectate de virusul periculos.

Remdesivir a fost testat experimental împotriva focarului de Ebola din 2014 și primeşte acum a doua șansă. Alte coronavirusuri similare cu cele actuale au fost, de asemenea, testate împotriva SARS și MERS. Încă nu a fost aprobat de nicio țară, deoarece este încă în curs de investigare, notează ABC.

New England Journal of Medicine, același care publică acum noul studiu, a raportat cazul unui pacient cu coronavirus din Statele Unite, care a primit antiviralul când starea lui s-a agravat, iar a doua zi s-a îmbunătățit brusc. Dar aceste succese sunt pe un eșantion foarte mic. Încă nu s-a arătat dacă este eficient și sigur la scară largă. Și studiul efectuat cu cei 53 de pacienți, deși a fost încurajator, nu oferă, de asemenea, dovezi științifice solide cu privire la impactul clinic al tratamentului.

Orice încercare e bună

În așteptarea unui vaccin eficient, care va dura cel puțin un an, oamenii de știință și medicii din întreaga lume caută cu disperare un tratament capabil să ţină în loc epidemia. Strategia este să încerce totul, iar cel mai bun lucru ar fi să verifice un medicament care a fost deja comercializat și căruia i-a fost testată în prealabil siguranța. De aceea, există și un proces de investigare a unui tratament împotriva malariei (cloroquina), care a început să fie utilizat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, sau combinații de antivirale utilizate împotriva virusului SIDA.

Medicina tradiţională chineză, pe listă

Alte opțiuni luate în considerare în studiul OMS și în alte studii clinice sunt transfuziile de sânge cu plasmă de la pacienți care au depășit deja infecția.

Au mai fost testate modulatoare ale sistemului imunitar, celulele stem cu efecte antiinflamatorii și medicamente anticancerigene, cum ar fi Aplidine de la Pharmamar, care au arătat un puternic răspuns antiviral.

Chiar și medicina chineză oferă tratamente care sunt testate în 15 studii clinice care implică peste 2.000 de persoane. Unul dintre ei evaluează shuanghuanglian, un extract din planta Forsythiae fructus care a fost folosit de secole împotriva infecțiilor.

Leave a reply