Remdesivir, hidroxiclorochina, interferon? OMS anunță oficial că NICIUNUL nu ajută împotriva COVID!

3
3470

Încă din primele zile ale pandemiei, urgența de a trata bolnavii i-a determinat pe medici să utilizeze medicamente destinate altor afecțiuni în speranța că ar putea acționa și împotriva bolii cauzate de noul coronavirus, SARS-CoV-2.

Cel mai mare studiu realizat până în prezent cu privire la patru dintre aceste tratamente tocmai a arătat că niciunul dintre ele nu salvează viețile pacienților cu Covid-19, a anunțat joi seara Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Studiul ”Solidarity” al agenției Națiunilor Unite a testat eficacitatea împotriva SARS-CoV-2 a antimalaricelor clorochina și hidroxiclorochina, antiviralului remdesivir și antiretroviralelor lopinavir și ritonavir (utilizate împotriva HIV) și a interferonului. Niciunul dintre aceste medicamente nu a prezentat efecte semnificative în reducerea mortalității pacienților, după 28 de zile de tratament, a confirmat OMS într-un comunicat citat de prestigioasa publicație internațională El Pais.

”Solidarity” a fost un studiu unic pentru pacienți, atât în ​​ceea ce privește dimensiunea sa, cât și viteza cu care a fost efectuat. A fost analizată evoluția a peste 11.200 de pacienți din 400 de spitale, din 32 de țări, din întreaga lume. Pacienții au fost repartizați aleatoriu să primească fie îngrijiri normale, fie aceleași tratament, plus unul dintre medicamentele menționate anterior.

„Niciunul dintre medicamentele studiate nu a redus mortalitatea la niciun subgrup de pacienți sau a avut efecte asupra inițierii respirației artificiale sau a duratei internării în spital”, explică autorii studiului, care a fost publicat deschis pe internet și este acum revizuit pentru a apărea într-o publicație medicală specializată, potrivit OMS.

Aceste rezultate sunt ultimul cui în sicriul tratamentelor care au fost lăudate de unii politicieni, fără dovezi ale eficacității lor, în special a clorochinei și a derivatului său hidroxiclorochină.

Aceste medicamente descrise ca „revoluționare” de lideri precum Donald Trump în primele momente ale pandemiei s-au dovedit a nu avea niciun efect pozitiv și pot fi chiar contraproductive la mulți pacienți.

OMS a trebuit deja să oprească utilizarea acestor medicamente în studiul din iunie, fiind suspecte de creșterea mortalității, deși ulterior a reluat cercetarea după o revizuire mai detaliată, deoarece datele îngrijorătoare provin dintr-un studiu care s-a dovedit a fi o fraudă. O lună mai târziu, organizația a eliminat din nou aceste două medicamente din investigații pe baza propriilor date, iar acum rezultatele finale arată că nu există eficacitate.

În cazul remdesivirului, un antiviral dezvoltat împotriva Ebola de către compania farmaceutică americană Gilead, rezultatele deschid o necunoscută importantă, deoarece medicamentul a fost aprobat pentru utilizare atât în ​​Statele Unite, cât și în Europa, de formă provizorie până când există date solide despre eficacitatea sa.

„Pentru toți medicii care luptăm împotriva COVID, aceasta este o veste foarte proastă”, rezumă José Ramón Arribas, șeful Secției de Boli Infecțioase de la spitalul La Paz din Madrid, care participă atât la studiul Solidarity, cât și la studiile remdesivir sponsorizate de Gilead.

„Trebuie să așteptăm ca acest nou studiu OMS să fie revizuit de experți independenți și publicat într-un jurnal medical, dar dacă datele sunt menținute, este probabil ca agențiile de reglementare  să scoată remdesivir din ghidurile de tratament în câteva zile sau săptămâni ”, explică el.

Remdesivir exemplifică cât de greu este să dezvolți un medicament eficient și să arăți că funcționează.

„Acest antiviral a demonstrat eficacitate în culturile in vitro [de laborator], la animale și chiar la oameni, cu o bază preliminară. Studiul publicat săptămâna trecută a avut din punct de vedere științific o calitate superioară celei OMS, dar în schimb Solidarity are mult mai mulți pacienți și include, de asemenea, o meta-analiză a tuturor studiilor publicate pe acest medicament; și confirmă că nu are niciun beneficiu”, spune Arribas.

Care sunt singurele medicamente eficiente rămase în cursă pentru a ajuta bolnavii

Cu aceste rezultate, singurele medicamente care au demonstrat eficacitate împotriva covidului sunt dexametazona și alți corticosteroizi, care reduc mortalitatea pacienților aflați în stare gravă. OMS explică că studiază posibilitatea testării de noi antivirale, imunomodulatoare și anticorpi monoclonali în spitale în studiul Solidarity 2.

Detaliile acestor studii Solidarity 2 nu sunt încă clare, dar strategia va fi testarea a cel puțin două tratamente care pot ataca covidul în cele două faze majore ale bolii, explică Elena Muñez, investigator principal pentru Solidarity la spitalul Puerta de Hierro, din Madrid.

„Prima fază se caracterizează prin infecția cu SARS-CoV-2, în care aproximativ 60% din cazuri sunt asimptomatice și doar 15% dezvoltă pneumonie. În a doua fază, în care intră doar 10% dintre pacienții cu pneumonie, virusul acționează ca un factor declanșator care declanșează un răspuns inflamator necontrolat la pacient”, detaliază ea. În această fază, sistemul imunitar produce o furtună de molecule inflamatorii care pot pune capăt vieții pacientului.

Muñez explică faptul că anticorpii monoclonali vor fi testați pentru pacienții din prima fază. Aceste molecule au fost izolate atât de la pacienții cu COVID, cât și de la animale – șoareci – datorită eficacității lor ridicate în legarea de proteinele SARS-CoV-2, în special de spiculele care ies din suprafața lor și le servesc să se lege de celulele umane și să le infecteze.

S-a demonstrat că cei doi anticorpi principali de acest tip – realizați de companiile americane Eli Lilly și Regeneron – reduc sarcina virală a pacienților cu boli moderate și există chiar dovezi în studiile pe animale că ar putea preveni infecția, dar acest lucru nu a fost încă publicat de studii definitive.

Președintele american Donald Trump a primit anticorpii Regeneron și i-a vândut ca „leac”, deși sunt încă departe de a fi dovediți. Mulți specialiști văd acești anticorpi ca o punte mult așteptată între situația actuală, în care nu există tratamente eficiente, și sosirea vaccinurilor.

Se estimează că primul va ajunge în Europa în primăvara anului 2021 pentru populațiile expuse riscului, așa cum a explicat vineri Guido Rasi, directorul executiv al Agenției Europene pentru Medicamente.

VEZI ŞI:

Antibioticul viitorului. Descoperire revoluționară cu veninul de viespe ca sursă antibacteriană

Sprayul bucal antiviral care ”păcălește” coronavirusul, capturându-l și oprind astfel infecția

”Tsunami” COVID. Va ajunge la 300.000 de morți țara care trece prin ”valul trei” al pandemiei?

3 comments

Leave a reply