duminică, septembrie 24

REMDESIVIR chiar are efect! Un nou studiu medical scurs în presă arată eficacitatea medicamentului antiviral împotriva COVID 19

0
1364

Pacienții cu Covid-19 care primesc un medicament experimental numit Remdesivir și-au revenit rapid, majoritatea mergând acasă în câteva zile, a informat STAT News joi după ce a obținut un videoclip al unei conversații despre tratamentul aplicat experimental.

Pacienții care au participat la un studiu clinic al medicamentului au avut simptome respiratorii severe și febră, dar au fost capabili să părăsească spitalul după mai puțin de o săptămână de tratament, spune medicul care a condus studiul citat de CNN.

„Cea mai bună veste este că majoritatea pacienților noștri au fost deja externaţi, ceea ce este minunat. Am avut doar doi pacienți cu probleme”, a spus dr. Kathleen Mullane, specialist în boli infecțioase la Universitatea din Chicago, care conduce studiul clinic şi apare în videoclipul menţionat.

Universitatea din Chicago a declarat că afirmaţiile lui Mullane au constituit informații parțiale.

„Datele parțiale dintr-un studiu clinic continuu sunt prin definiție incomplete și nu ar trebui niciodată folosite pentru a trage concluzii despre siguranța sau eficacitatea unui potențial tratament care este în curs de investigare”, se arată într-un comunicat.

„În acest caz, informațiile de la un forum intern pentru colegii de cercetare cu privire la munca în desfășurare au fost publicate fără autorizare. Tragerea unor concluzii în acest moment este prematură și lipsită de rigoare științică.”, mai menţionează comunicatul.

Nu există o terapie aprobată pentru Covid-19, boala provocată de coronavirusul ce  produce pneumonie severă și sindrom de insuficienţă respiratorie acută la unii pacienți. Dar Institutele Naționale de Sănătate din mai multe ţări  organizează teste pentru mai multe medicamente și alte tratamente, printre care remdesivir.

Medicamentul, produs de compania Gilead Sciences, a fost testat împotriva Ebola cu puțin succes, dar multiple studii la animale au arătat că el poate preveni și trata coronavirusurile legate de Covid-19, inclusiv SARS (sindromul respirator sever acut) și MERS (Orientul Mijlociu Respirator).

În februarie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că remdesivir „a arătat potențial” împotriva Covid-19.

STAT News a dezvăluit că a obținut și a văzut o copie a discuției video pe care Mullane a avut-o săptămâna trecută cu colegii săi. „Majoritatea pacienților noștri au avut simptome severe și cei mai mulți au plecat acasă după șase zile, deci asta ne spune nouă că durata terapiei nu trebuie să fie de 10 zile”, spune sursa citată.

Cu toate acestea, studiul nu include ceea ce este cunoscut ca „grup de control”, astfel încât va fi dificil de spus dacă medicamentul ajută cu adevărat pacienții să se recupereze mai bine. Fără acest procedeu, în care unii pacienți nu primesc medicamentul testat, medicii nu pot determina cert dacă medicamentul este cu adevărat util şi eficace.

Studiile medicamentului sunt în curs de desfășurare la zeci de alte centre clinice. Gilead sponsorizează teste ale medicamentului la 2.400 de pacienți cu simptome severe de Covid-19 în 152 de locuri de testare din întreaga lume. De asemenea, testează medicamentul la 1.600 de pacienți cu simptome moderate la 169 de spitale și clinici din întreaga lume. Compania a spus că se așteaptă rezultatele procesului de cercetare medicală până la sfârșitul lunii.

 

Leave a reply