sâmbătă, septembrie 14

Regele Mihai, la 96 de ani. LA MULȚI ANI, Majestate! România ta nu moare

0
1270

Majestatea Sa Regele Mihai împlinește azi 96 de ani. LA MULȚI ANI, Majestate! Sigur, are sufletul trist după ce a pierdut-o pe Regina Ana, dar poate va simți puțină bucurie din partea românilor care îl prețuiesc atât pe el personal, cât și toată monarhia. Ei au construit România modernă. Când mergeți la plimbare și vedeți clădiri vechi interbelice gândiți-vă că, fără monarhie, n-ar fi existat. Probabil că azi, în locul lor, am fi avut doar clădiri de tip sovietic precum Casa Scînteii.

Dar slavă Domnului că, fie și pentru scurt timp, aceste locuri au fost pe mâna familiei Regelui Mihai. Numele de ”Micul Paris” e dat de opera marelui Carol I în București. Toate orașele României care au clădiri interbelice păstrează urme ale civilizației aduse aici de niște oameni care n-au avut sânge de român, dar au iubit România mai mult decât mulți dintre românii care au moștenit-o la conducere. Iar azi nu avem niciun motiv să credem că acești conducători ai țării pot fi comparați vreo secundă măcar în privința patriotismului cu membrii Casei Regale a României. De ce? Iată doar un exemplu, mai jos, care vorbește de la sine. Și e doar unul. Mai sunt o mulțime.

Palatul Bancii Nationale a Romaniei, cladirea scolii Nationale de Poduri si sosele, Ateneul Roman, Biserica „Domnita Balasa”, Catedrala Mitropolitana din Iasi si cea din Constanta, Palatul de Justitie din Bucuresti, Podul peste Dunare, Portul Constanta, cladirea Ministerului Agriculturii, Comertului si Domeniilor, Palatul Casei de Depuneri si Consemnatiuni din Bucuresti, Gara de Nord, Universitatile din Iasi si Bucuresti, cladirea scolii de Arhitectura si Facultatea de Medicina, Castelul Peles si Palatul Cantacuzino, cladirea scolii Centrale de Fete, Catedrala Episcopala din Galati, Palatul Patriarhiei, Palatul Ministerului Lucrarilor Publice (astazi Primaria Capitalei), Muzeul Taranului Roman, cladirea Muzeului Geologic al Romaniei, Palatul Bursei si Camerei de Comert (astazi Biblioteca Nationala), Palatul Cercului Militar, Parcul Carol, cladirea Colegiului National „Gheorghe Lazar” si alte licee, scoli primare, dispensare, spitale, localuri pentru administratii financiare si primarii s-au ridicat in timpul domniei lui Carol I (sursa ”România Liberă”).

Leave a reply