Primele prognoze economice ale Comisiei Europene care măsoară impactul coronavirusului sunt pe măsura aşteptărilor analiştilor, urmare a impactului dezastruos provocat de pandemie. Astfel, este preconizată în 2020 o recesiune de proporții istorice pentru întreaga zonă euro și chiar mai accentuată pentru Spania, care va fi ţara cea mai afectată economic, alături de Italia și Grecia.
Concret, PIB-ul spaniol scade în acest an cu 9,4%, cea mai mare cădere de la Al Doilea Război Mondial.
Prăbuşirea ar trebuie să fie urmată de o recuperare în 2021, dar căderea PIB va rămâne undeva la 7%.
Aceasta este o recesiune fără precedent pentru Spania, urmată de o revenire puternică, dar inegală, după cum descrie raportul de la Bruxelles.
Ceilalți indicatori sunt, de asemenea, foarte negativi. Deficitul crește în acest an până la 10,1%, iar în 2021 va fi plasat la 6,7%. În ceea ce privește datoriile, ele vor ajunge anul acesta la 115,6% din PIB, iar în 2021 vor scădea ușor, până la 113,7%. Șomajul va crește anul acesta la 18,9% și va ajunge la 17% în 2021.
Prognoze mai proaste decât cele pentru media zonei euro
Aceste prognoze sunt foarte asemănătoare cu cele oferite de guvernul spaniol vineri trecute în actualizarea programului de stabilitate și cu mult mai scăzute decât media pentru economia din zona euro, care va scădea în acest an cu 7,7%. Printre cele mai afectate ţări vor fi Italia și Franța, cu o scădere a PIB-ului lor similară cu cea a Spaniei, în timp ce Germania are o performanță mai bună și va scădea cu doar 6,5%.
Cel mai afectat sector va fi cel al serviciilor și în special activitățile legate de turism, cum ar fi transportul, restaurantele și hotelurile, unde restricțiile din cauza pandemiei vor rămâne în vigoare mai mult timp. În schimb, fabricile îşi vor putea relua activitatea mai rapid, deși întreruperile lanțurilor de producţie și cererea slabă pot împiedica normalizarea activității industriale înainte de sfârșitul acestui an.
România, cădere estimată la 6%
Comisia Europeană a publicat estimările revizuite pentru anul 2020 şi prevede o cădere a PIB-ului real de 6% în 2020 pentru România, urmată de o revenire de 4,2% în 2021.
Spre comparaţie, Polonia urmează să înregistreze o cădere de 4,3%, urmată de o revenire aproape egală în 2021, de 5,1%, în timp ce Ungaria scade cu 7% în 2020 şi creşte cu 6% în 2021, conform estimărilor Comisiei Europene.
În România inflaţia este estimată la 2,5% pentru 2020 şi 3,1% pentru 2021. În acelaşi timp, şomajul ar urma să crească la 6,5% în acest an şi să rămână la un nivel de 5,4% în 2021.
În privinţa deficitului bugetar, situaţia României este una periculoasă, întrcât Comisia Europeană estimează un deficit de 9,2% pentru 2020, care va evolua într-un deficit de 11,4% în 2021 – când va rămâne cel mai mare din toată Uniunea Europeană, notează ZF.