miercuri, septembrie 28

Reacția Occidentului la mobilizarea lui Putin. SUA: Referendumurile și mobilizarea sunt semne ale eșecului

0
72

Circa 300.000 de rezerviști ruși ar urma să fie mobilizați pentru războiul din Ucraina. Statele Unite și aliații occidentali au răspuns la unison că anunțul lui Vladimir Putin este o recunoaștere a faptului că invazia eușează.

Premierul Nicolae Ciucă și-a început discursul dinaintea ședinței de Guvern făcând referire la declarația președintelui rus privind mobilizarea, remarcând că ea vine de Ziua Internațională a Păcii.

„În loc să o celebrăm cum se cuvine, din păcate, în această dimineață, am luat act de declarațiile președintelui Putin, am luat act cu îngrijorare referitoare la mobilizarea parțială a armatei Federației Ruse și la desfășurarea așa-ziselor referendumuri în Donbas, Herson și Zaporojie”, a spus premierul român.

El a menționat că România își va menține „atitudinea echilibrată”.

„Vom continua să analizăm cu calm evoluția situației cu aliații din NATO și partenerii din Uniunea Europeană. Îmi exprim speranța ca situația în zona de conflict să nu escaladeze”, a mai spus Nicolae Ciucă.

O primă reacție a Occidentului a venit prin vocea ambasadoarei Statelor Unite la Kiev, informează romania.europalibera.

„Referendumurile false și mobilizările sunt semne de slăbiciune, de eșec al Rusiei”, a scris Bridget A. Brink pe Twitter.

Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretenția Rusiei de a revendica pretinsul teritoriu ucrainean anexat și vom continua să fim alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a adăugat ea.

Tot de la Kiev, un consilier prezidențial a ironizat mobilizarea parțială a Rusiei.

„A 210-a zi a „războiului de trei zile”. Rușii care au cerut distrugerea Ucrainei au sfârșit prin a obține: 1. Mobilizare. 2. Închiderea granițelor, blocarea conturilor bancare. 3. Închisoare pentru dezertare. Totul este în continuare conform planului, nu-i așa? Viața are un mare simț al umorului”, a scris Mihailo Podoliak, consilier prezidențial ucrainean, pe Twitter.

Vitali Kliciko, primarul Kievului, a postat pe Telegram că mobilizarea și amenințările nucleare anunțate de Putin „nu îl vor ajuta pe agresor în demersul său de a cuceri și distruge Ucraina și pe ucraineni”.

Tiranul a declanșat în sfârșit procesele care îl vor îngropa în țara sa. Iar lumea civilizată trebuie să înțeleagă în sfârșit că răul trebuie eradicat din rădăcini, și nu să vorbească despre niște iluzorii „negocieri de pace””, a adăugat el.

Și țările baltice au reacționat, Lituania în mod special plasându-și forța de reacție rapidă în stare de alertă maximă. De asemenea, Letonia a declarat că nu va oferi refugiu rușilor care fug de mobilizarea trupelor.

„Deoarece mobilizarea militară a Rusiei va avea loc și în apropierea granițelor noastre (regiunea Kaliningrad), forța de reacție rapidă a Lituaniei este pusă în alertă maximă pentru a preveni orice provocare din partea Rusiei”, a scris ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anušauskas, pe Twitter.

În schimb, secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a scos în evidență „încălcarea de către președintele Putin a propriilor promisiuni de a nu mobiliza o parte a populației”.

Această promisiune încălcată și anexarea ilegală a unor părți din Ucraina reprezintă „o recunoaștere a eșecului invaziei sale”, a subliniat el.

„El și ministrul său al Apărării au trimis zeci de mii de cetățeni ai lor la moarte, prost echipați și prost conduși. Nici o cantitate de amenințări și propagandă nu poate ascunde faptul că Ucraina câștigă acest război, comunitatea internațională este unită, iar Rusia devine un paria global”, a completat oficialul britanic, citat de The Guardian.

Ministrul britanic de Externe, Gillian Keegan, a calificat drept „înfiorătoare” amenințarea lui Vladimir Putin la adresa Occidentului că are multe arme la dispoziție pe care ar intenționa să le folosească, adăugând că discursul a fost „încă o minciună a lui Putin”.

„Este o amenințare serioasă, dar este una care a mai fost făcută înainte”, a declarat ea pentru BBC.

Anterior, ea a spus că o mobilizare parțială a forțelor de rezervă rusești este o „escaladare îngrijorătoare”.

Ea a menționat că declarațiile lui Vladimir Putin ar trebui luate „în serios” și a îndemnat la calm în fața amenințării ruse de a folosi arme nucleare.

Leave a reply