sâmbătă, noiembrie 26

Rareș Bogdan: ”Ridicarea MCV, o victorie. Următoarele zile, capitale pentru aderarea la Schengen”

0
21

Ridicarea MCV nu trebuie privită ca o încheiere a reformelor din România, declară la RFI eurodeputatul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL. El crede în contextul Schengen că temerile Olandei pot fi depășite, că Suedia a fost doar un foc de paie și o alarmă falsă și că în Austria a fost mai degrabă o poziționare internă a ministrului de Interne, care are alegeri în propriul land.

Comisia Europeană cere ridicarea MCV. ”România a făcut reformele necesare”, spune președintele Klaus Iohannis. La rândul său, premierul Nicolae Ciucă apreciază că România și-a îndeplinit angajamentele asumate la nivel european.

Rareș Bogdan analizează șansele României de a adera la Spațiul Schengen, după anunțul privind ridicarea MCV: ”Sigur că nu există certitudine, dar eu sunt un optimist și spun că eforturile diplomatice reale făcute de președinte, premier, ministrul Justiției, ministrul de Interne, ministrul Afacerilor Externe, delegațiile de europarlamentari, echipele tehnice din diplomația românească din capitalele europene duc la un rezultat care se va vedea.

Cred că temerile Olandei pot fi depășite, sigur, prin acțiune diplomatică și nu altfel. Cred că în Austria a fost mai degrabă o poziționare internă a ministrului de Interne, care are alegeri în propriul land, în Austria Inferioară, pe 23 ianuarie și partidul său este pe locul trei, ceea ce nu s-a mai întâmplat în ultimii 60 de ani în landul respectiv. Chiar ieri am vorbit cu colegii mei europarlamentari din Austria (…) și ei au fost extrem de clari: noi susținem în continuare aderarea României la Spațiul Schengen și poziția ministrului de Interne (…) nu este aceeași cu a noastră.

Suedia a fost doar un foc de paie și o alarmă falsă. În realitate, a fost strict o bătălie politică internă a fostei puteri pentru actuala putere de dreapta, un vot de blam dat în Comisia Juridică (…). Următoarele 20 de zile sunt capitale, sunt vitale și sunt absolut convins că noi vom face tot ce ne stă în putință, pentru a îndrepta această nedreptate la adresa României și vom reuși să depășim toate piedicile, dar există o rezervă, pe care trebuie să fim conștienți să o realizăm, care din punctul meu de vedere în acest moment este mult-mult mai redusă față de momentele anterioare de accedere a României în Spațiul Schengen”, este de părere eurodeputatul Rareș Bogdan.

Leave a reply