vineri, februarie 3

Rareș Bogdan: „Este un moment crucial pentru România cât și pentru UE”

1
100
Este un moment crucial nu numai pentru România, dar mai ales pentru Uniunea Europeană.
Votul de astăzi poate reprezenta unitatea din interiorul familiei europene și dovada solidarității țărilor membre, spune europarlamentarul Rareș Bogdan pe pagina sa de facebook.
„Astăzi nu vorbesc în engleză, nici în franceză ori italiană, vorbesc în română. Este limba mea!
Domnule cancelar, sunt cumva jignit și suparat alături de români pentru că, suntem 23 de milioane și avem o relație absolut admirabilă cu poporul austriac, cu Austria… nu vorbim aici doar de Partidul Popular European, vorbim în general de cei care ne primesc, îi primim și îi considerăm prietenii noștri.
Domnule cancelar, am ascultat cu foarte mare atenție atât conferința de presă de afară, cât și declarația dumneavoastră și trebuie să recunosc că sunt absolut șocat de modalitatea agresivă cu care vă exprimați la adresa Comisiei Europene, a Consiliului, a grupului PPE și la adresa României și Bulgariei.
Domnule cancelar, cât de importante sunt pentru dumneavoastră hotărârile PPE, ale Congresului PPE de la Rotterdam, care a luat o hotărâre clară cu privire la accesul României, Bulgariei și al Croației în spațiul Schengen fără ca vreun vot al dumneavoastră să fi fost împotrivă?
Cât de importante sunt pentru dumneavoastră hotărârile, rezoluțiile PE având în vedere că niciunul dintre europarlamentarii austrieci nu s-a exprimat împotriva accesului României în spațiul Schengen?
Domnule cancelar, vă asumați să creați o criză la nivel european, să jigniți 23 de milioane de cetățeni români? Vă asumați să fracturați structura și coeziunea europeană? 
În momentul acesta – și este extrem de clar – am văzut că ministrul dumneavoastră de interne nu mai face referire la cifrele migrației, pentru că cifrele oferite de noi și confirmate de Europol au arătat extrem de clar că migranții pe teritoriul României sunt sub 2%, iar cifrele celor care au forțat granița sunt de 20-30 pe zi, în timp ce Croația, Slovenia sau Ungaria ajung până la 1000 de treceri ilegale ale granițelor pe zi.
E extrem de interesant pentru că vorbiți despre problema migranților,” dar uitați să vorbiți despre euro-scepticism. Vorbiți de 200.000 de migranți sau 180.000 care au ajuns din Ucraina pe teritoriul Austriei… prin România au trecut peste 2,9 milioane și nu ne-am plâns deloc! Am acționat așa cum ar fi acționat orice stat european.
Deasemenea, în România, 34% din piața bancară este ocupată de două bănci, cele mai puternice bănci din Austria – Erste și Raiffeisen Bank – în momentul 2010, după criza la care a fost supusă Europa și euro-sistemul de criza financiară, statul austriac a solicitat ca activele și capitalurile celor două bănci Erste și Raiffeisen Bank să poată fi trecut și spre sistemul austriac, pentru a salva de la colaps sistemul financiar, iar guvernul român a admis într-o hotărâre de guvern ca cele două bănci să-și trimită capitalul pentru a salva sistemul bancar din Austria.
La ora actuală, nu știu dacă știți, vă spun eu dacă nu, 42% din piața de asigurări românească este asigurată de grupul VIG, de Omniasig, de Uniqa – companii austriece. Peste 50% din piața de hidrocarburi, stații de benzină – de grupul OMV și două rafinării.
Deasemenea, deschiderea României față de investiții a arătat extem de clar că două dintre cele mai mari companii austriece – Porr și Strabag – sunt în top 5 constructori în România.
Cu tot respectul, domnule cancelar, sunt lucruri pe care cred că ar trebui să le discutați!”

1 comment

  1. mircea 8 decembrie, 2022 at 17:29 Răspunde

    Rares Bogdan ar trebui sa treaca urgent pe la Cotroceni sa-si ia portia de hartie higienica sa aiba cu sa se stearga la gura,acesta-i rezultatul investitiei in prostia naturala pute numai a mediocrii si submediocrii sunteti …………………………………..(MRU)

Leave a reply