duminică, martie 26

Rareș Bogdan: „AUR poate să ia în diaspora undeva la 50% din voturi”

0
150

Aproape 6 milioane de români trăiesc și muncesc în străinătate. Indiferent de țara unde se află, ei sunt conectați la realitatea politică și socială din România. Cu un an înainte de cele patru tururi de scrutin: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale, partidele au început deja să-i curteze.

Primul mare test vor fi europarlamentarele, unde în calculele partidelor scorurile vor fi diferite, în diaspora, față de scrutinele anterioare. Pe podiumul diasporei a urcat la parlamentarele trecute AUR cu un scor de peste 20 de procente, o surpriză pentru partidele tradiționale, dar și pentru USR, perceput ca partid anti-sistem, care și-a văzut amenințată serios supremația printre românii din străinătate.
De altfel, liderii USR recunosc o migrație a votanților săi către AUR. Partidul lui George Simion și-a consolidat poziția în ultimii patru ani, fiind de așteptat să fie marea surpriză și la europarlamentare de anul viitor.

La ultimele tururi de scrutin preferințele românilor din diaspora s-au îndreptat spre partidele de centru dreapta – PNL și USR în timp ce, AUR s-a clasat în primele trei poziții, înaintea PSD-ului. De exemplu la alegerile europarlamentare din 2019, în diaspora s-au înregistrat – 376.925 voturi valabil exprimate. Dintre acestea USR s-a clasat pe primul loc cu 43,88%, urmat de PNL – 31,93%, PMP – 7,92% iar George Simion (candidat independent) a obținut un procent de 3,25% peste PSD care a înregistrat 2,41%.

La alegerile prezidențiale din 2019 în diaspora au votat 670 .000 de români.

Totodată la alegerile parlamentare din 2020 s-au înregistrat 262.232 de voturile valabil exprimate. În preferințele românilor din afara țării pe prima poziție s-a clasat USR cu 32% urmat de PNL-24,9% pentru prima data AUR CU 23%, în timp ce PSD a înregistrat doar 3,37%.

Potrivit prim-vicepreședintelui PNL Rareș Bogdan, discuțiile cu oamenii ”la firul ierbii” sunt dificile și oamenii nu ezită să își exprime nemulțumirile. Rareș Bogdan spune că alianța făcută de PNL cu PSD i-a dezamăgit pe românii care locuiesc în afara țării și i se reproșează că „nu au scăpat țara de PSD”.

Primul lucru care mi-l spun și nu este legat nici de pensii, nici de plagiate, și mi-l spun extrem de dur este chestiunea alianței cu PSD. Îmi spun: „domnul Bogdan, ați spus și dvs și președintele că scăpați România de PSD și apoi v-ați asociat cu ei. Nu sunt violenți, nu înjură dar sunt dezamăgiți. Este o situație foarte complicată”, a declarat pentru HotNews.ro, Rareș Bogdan.

Liberalii și-au centrat activitatea pe comunitățile din Mare Britania, Spania, Germania și Italia. PNL are 15 organizații în Diaspora și 12.000 de membri înscriși care activează în afara țării în Marea Britanie, Irlanda, Italia, Spania, Germania, Franța, Olanda, Danemarca, SUA, Canada, Israel, Grecia, Turcia, Portugalia și Moldova.

Leave a reply