Rafila, coleg cu Dăncilă? Cum încearcă PSD să-și spele imaginea înainte de alegerile parlamentare

0
1892

PSD a folosit întotdeauna metoda: a pus pe listele de candidați VIP-uri cu imagine bună la un anumit public (foste glorii sportive, academicieni, actori etc.), cu scopul de a ascunde gunoiul corupției sub preș.

Așa au supraviețuit baronii PSD vreme de 30 de ani: cu șpagă dată populimii asistate și cu vedete folosite pe post de ambalaj, care să ia fața votanților onești, după care să-și vadă sacii în căruța partidului.

Ultima astfel de manevră a avut loc la alegerile pentru Primăria Capitalei, când Gabriela Firea a spoit din nou lista PSD cu nume cunoscute, nu neapărat onorabile, dar fără îndoială cu priză la un anumit public.

Așa au apărut pe lista pentru Consiliul General al Municipiului București oameni ca Petre Roman, Mitică Dragomir, Anghel Iordănescu, Sorin Ilieșiu și alte VIP-uri mai mult sau mai puțin caraghioase, care însă au ajutat PSD să obțină mai multe voturi decât ar fi luat în mod normal.

Pentru alegerile parlamentare din decembrie, PSD vrea să repete manevra, țintind însă în zone mai onorabile. Numele cel mai vehiculat este cel al lui Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Surse din PSD au confirmat pentru Digi24.ro discuțiile conducerii centrale cu doctorul Alexandru Rafila pentru un post de deputat pe listele partidului. Rafila ar putea deschide lista PSD la Camera Deputaților, în București. Totuși, în discuțiile dintre conducerea partidului și organizația PSD București nu a fost abordat subiectul candidaturii lui Rafila.

Potrivit unor surse din conducerea PSD a existat deja o primă discuție cu Alexandru Rafila, însă o decizie în legătură cu candidatura sa nu a fost luată. Înainte de alegerile locale, Victor Ponta i-a propus lui Rafila să fie candidatul Pro România la Primăria Capitalei, însă acesta a refuzat oferta.

La finalul săptămânii trecute, conducerea partidului a avut discuții cu organizația PSD București, condusă de Gabriela Firea, însă subiectul candidaturii lui Rafila nu a fost deschis.

Surse din PSD București susțin propunerea înaintată reprezentantului României la OMS a fost făcută de conducerea centrală a partidului, mai scriu jurnaliștii.

O voce rațională în criza pandemiei de coronavirus

Alexandru Rafila este șeful Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” şi şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti.

A absolvit facultatea în 1987 şi şi-a obţinut titlul de doctor în medicină în 2004. Din 2000 a activat ca medic primar în specialităţile de medicină de laborator / microbiologie şi sănătate publică.

A fost directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi a deţinut funcţiile de Secretar de Stat pe probleme de asistenţă medicală şi sănătate publică, fiind şi în repetate rânduri consilier personal al Ministrului Sănătăţii pe problema politicilor de sănătate.

Pe lângă activitatea remarcabilă desfăşurată în România, expertiza Prof. dr. Rafila este recunoscută şi în străinătate, fiind expert OMS, NATO şi al Comisiei Europene. A deţinut funcţia de membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (2014-2017) şi a reprezentat România în comitetul director al ECDC (2009-2014). Recent a fost ales de către OMS să reprezinte România în comitetul de conducere al acestei organizaţii.

Prof. Rafila este un activ organizator şi participant la numeroase conferinţe medicale naţionale şi internaţionale şi evenimente legate de sănătatea publică şi microbiologie. Este autor de articole, manuale, capitole de carte şi ghiduri pentru practica de sănătate publică şi microbiologie. A contribuit în mod decisiv la înfiinţarea în 2016 a disciplinei de Microbiologie Medicală, în urma recomandărilor UEMS, for la care prof. Rafila reprezintă România. (Sursa: Societatea Română de Microbiologie)

În actuala criză a pandemiei, Rafila a fost o voce credibilă, echilibrată și rațională.

Dacă va accepta să facă pasul în politică însă, nicidecum PSD nu este soluția pentru el. Un partid plin de corupți, cu o istorie a răului în gena sa nu va fi niciodată un mediu prielnic pentru un om de carieră cum este Alexandru Rafila. Cum s-ar simți oare el alături de Marcel Ciolacu, Dumitru Buzatu, Marian Oprișan, Gabriela Firea?

Compromis.

Dar alături de Viorica Dăncilă, depozitara gafelor de gâgă și exponenta curentului semidoct în politică, cum se va simți el? Umilit.

Dar sigur că, în România, orice e posibil…

Leave a reply