Racheta chineză scăpată de sub control a trecut prin spațiul aerian al Spaniei

0
810

O rachetă chineză de 23 de tone scăpată de sub control a pătruns pe Pământ, ceea ce a forțat închiderea unei părți a traficului aerian din Spania. 

Rămășițele unei rachete pe care China a lansat-o luni au scăpat de sub control. În primele ore ale dimineții, resturile se îndreptau spre Pământ, neștiind exact unde ar putea cădea. În cele din urmă, artefactul a afectat atmosfera la înălțimea Pacificului de Sud, informeaza abc.es.

Centrele UE de Monitorizare și Supraveghere Spațială (EU SST) au monitorizat reintrarea obiectului spațial mare în atmosfera Pământului.

Lipsa controlului rachetei a forțat să închidă o parte din traficul aerian din Spania.

13:29
Nu se știa sigur unde va lovi racheta. În cele din urmă, după cum a confirmat armata SUA, a căzut în Pacificul de Sud. Cea mai mare parte a suprafeței Pământului este acoperită de oceane sau zone nelocuite, ceea ce a redus probabilitatea unui impact asupra zonelor populate. Cu toate acestea, faptul că centrul și nordul Spaniei se aflau în traiectoria sa a forțat închiderea temporară a spațiului aerian al aeroporturilor din diferite zone ale Spaniei.

11:20
Racheta chineză continuă să avanseze în jurul globului și se îndreaptă acum spre Florida (Statele Unite).

12:03
Racheta chineză a căzut deja. Mai exact, a intrat în atmosfera Pământului în Pacificul de Sud. Acesta este artefactul, care este deja al patrulea în doi ani care se prăbușește în Pământ într-un mod necontrolat.

11:52
Racheta chineză a căzut în Pacific, potrivit Armatei SUA.

11:50
Sosirea rachetei chineze în Spania, care a forțat închiderea parțială a spațiului aerian din nord-vestul țării, a dezlănțuit meme pe Twitter, în ciuda pericolului situației.

11:44
Experții subliniază că există rachete care sunt proiectate astfel încât în ​​stadiile lor incipiente să se scufunde în ocean sau peste pământ nelocuit. După cum a explicat Space.com, alte rachete orbitale sunt proiectate în așa fel încât primele lor etape se scufundă în ocean sau peste pământ nelocuit la scurt timp după decolare sau, ca Falcon 9 și Falcon Heavy de la SpaceX, coboară dintr-o singură bucată și pot fi folosite din nou.

11.38

EASA indică faptul că este dificil să se controleze cu precizie traiectoria epavei.
Fiind o reintrare „necontrolată”, este dificil de prezis cu exactitate traiectoria resturilor și unde vor cădea piesele, astfel că predicția detaliată a putut fi cunoscută doar cu câteva ore înainte de cădere. EASA notează că, datorită masei sale, obiectul este una dintre cele mai mari bucăți de resturi care au reintrat în atmosferă în ultimii ani, așa că „merită monitorizare atentă”.

11:18
Traficul aerian a fost redeschis în Spania. Căderea dispozitivului a forțat să întârzie plecarea a zeci de zboruri care urmau să traverseze calea planificată de Eurocontrol. Cele mai afectate aeroporturi sunt cele din Barcelona, ​​​​Tarragona, Ibiza și Reus, dar există întârzieri și în Madrid și alte terminale.

11:06
EASA estimează că racheta chineză ar putea intra în spațiul aerian din sudul Europei și ar putea afecta Insulele Canare, Madrid și Barcelona
Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației (EASA, pentru acronimul său în engleză) a emis în această dimineață un raport în care comunică că trecerea rachetei chineze prin atmosferă ar putea afecta spațiul aerian din sudul Europei, din Portugalia până în Cipru. Mai exact, documentul indică faptul că ar putea afecta Santa Maria și Lisabona (Portugalia), Insulele Canare, Madrid și Barcelona (Spania), Marsilia (Franța), Roma și Brindisi (Italia), Atena (Grecia) și Nicosia (Cipru).

10:59
Unde va cădea racheta chineză scăpată de sub control?
Momentan nu se știe sigur unde va avea impact, dar monitorizarea în direct indică faptul că racheta ar fi trecut și se îndreaptă spre Oceanul Indian.

10:55
Alte aeroporturi din Europa au oprit și traficul aerian
Pe lângă Spania, a fost paralizată și decolarea zborurilor pe aeroporturi din alte țări europene, precum Italia și Franța.

10:52
În cazul aeroportului Barajas, din Madrid, acesta a fost afectat de racheta chineză necontrolată. În plus, această problemă a fost combinată cu probleme de vizibilitate care au cauzat și întârzieri.

10:47
Controlorii de trafic aerian se așteaptă ca restricțiile să fie ridicate în câteva minute și traficul aerian să fie restabilit treptat. Cu toate acestea, întârzierile se vor prelungi pe tot parcursul zilei.

10:41
Este a treia oară în doi ani când autoritățile spațiale chineze generează acest pericol global, pe care NASA l-a descris cu alte ocazii drept iresponsabil. Cel mai recent caz a avut loc în iulie, după ce racheta a livrat modulul Wentian către Tiangong.

10:32
Surse din cadrul sindicatului controlorilor de trafic aerian USCA explică pentru ABC că „Eurocontrol a restricționat zborurile într-o zonă largă din motive de securitate și în cazul în care a existat vreo deviere a rachetei”. În plus, controlorii explică că incidentul „nu afectează atât aeroporturile, cât și zborurile care urmează să traverseze această cale”. Cu alte cuvinte, decolarea zborurilor a fost paralizată pe aeroporturile din toată Spania, pe lângă unele din Italia și Franța.

10:22
Aeroporturile din Catalonia, Castilla y León, Aragón și La Rioja au fost nevoite să-și oprească zborurile din cauza riscurilor căderii rachetei chineze scăpate de sub control. Controlorii de trafic aerian sunt în așteptare în cazul în care este necesar să se restricționeze mai multe zboruri.

10:17
O parte închisă a spațiului aerian spaniol din cauza intrării rachetei chineze.
Circulația zborurilor în spațiul aerian va fi „total” restricționată de trecerea scăpată de sub control a rachetei chineze de 23 de tone și îndreptată spre Pământ și Spania.

10:08
Intrarea în atmosferă: 80 de kilometri înălțime
Racheta este cz-5b, o aeronavă pe care China a pus-o pe orbită la 1 noiembrie. Este de așteptat, conform calculelor entităților europene, ca prăbușirea împotriva atmosferei să aibă loc la aproximativ 80 de kilometri înălțime.

10:07
Ultimele calcule ale organismului european însărcinat cu supravegherea spațiului au avertizat că modulul de 20 de tone va trece peste Peninsula Iberică de două ori.

10:06
Resturile în cauză sunt etapa centrală de 23 de tone a unei rachete Long March 5B, care a ajuns pe orbita Pământului luni (31 octombrie) după lansarea celui de-al treilea și ultimul modul pentru stația spațială Tiangong din China.

10:04
O rachetă chineză scăpată de sub control se îndreaptă spre Pământ și Spania îi este în cale. O parte din spațiul aerian spaniol, precum și cel al Portugaliei, sunt afectate și multe zboruri, în special din zona mediteraneană, vor fi afectate.

Leave a reply