Luni, lumea s-a trezit cu vestea unui vaccin covid „90% eficient” de la compania Pfizer. Dar există mai multe vaccinuri în curs de dezvoltare. Și unul dintre ele își va datora eficiența unui copac ”mapuche”.
Ascuns în scoarța cenușie, întunecată și crăpată a unui copac frumos milenar și endemic în Chile, este ingredientul fundamental pentru vaccinul anti-COVID pe care compania farmaceutică suedez-americană Novavax a început deja să îl testeze la oameni.
Este un vaccin care tocmai a obținut aprobarea rapidă și se află în faza finală a studiului clinic în Marea Britanie. Luna aceasta își va începe ultimele teste în SUA, Mexic și Puerto Rico.
Elementul cheie pentru acest vaccin se află într-un copac pe care autohtonii l-a folosit încă din cele mai vechi timpuri ca plantă medicinală pentru a vindeca tot felul de boli, de la boli de stomac și respiratorii la probleme ale pielii și reumatism și ale căror proprietăți curative sunt cunoscute de industria cosmetică, alimentară și farmaceutică de zeci de ani.
Quillay -quilleja saponaria, küllay, este cunoscut sub numele de „copac cu coajă de săpun” pentru saponinele sale, molecule care spumează atunci când sunt în contact cu apa și care au devenit un potențiator căutat al răspunsului imun pentru diferite vaccinuri.
Unul dintre ei este Novavax, care a primit cele mai multe finanțări din partea guvernului Donald Trump pentru dezvoltarea vaccinului covid-19.
Dar ce este special la scoarța de quillay pentru dezvoltarea acestui vaccin?
Crește imunitatea
Saponinele de tip quillay pot fi transformate în adjuvanți, substanțe care amplifică efectul vaccinului. Dar procesul este complex.
„Adjuvanții au fost în curs de dezvoltare de mulți ani și susțin răspunsul imun al vaccinului, făcându-l mai puternic și de o calitate mai bună”, spune pentru BBC dr. Gregory Glenn, șeful cercetării și dezvoltării Novavax.
Glenn spune că acești compuși „furnizează sistemului nostru imunitar un semnal de alarmă important pentru a reacționa la vaccin”. În cazul noului coronavirus, acesta ar fi vital.
„Răspunsul sistemului imunitar la infecțiile respiratorii virale, cum ar fi gripa sau covidul, trebuie să fie foarte ridicat și robust deoarece, în ciuda faptului că avem anticorpi, ne îmbolnăvim.
Acest lucru se întâmplă deoarece imunitatea noastră este foarte scăzută – sau nulă, în cazul covid – pentru a bloca infecția„, explică Glenn.
„Este important să adăugați un adjuvant la vaccinul covid pentru a obține un răspuns mai mare care să ne protejeze mai bine”, rezumă omul de știință.
„Ceea ce facem este să producem o proteină specifică din genomul virusului și o introducem într-o particulă. De asemenea, producem adjuvantul (din saponine quillay), pe care îl introducem într-o altă particulă. Acești adjuvanți sunt esențiali pentru organism care recunoaște proteina și generează astfel un răspuns puternic.”
Saponinele se găsesc în multe plante, dar până în prezent doar cele de quillay s-au dovedit a fi eficiente pentru industria farmaceutică, care după ani de cercetări a găsit o formulă pentru a le transforma în adjuvanți non-toxici pentru oameni.
Quillay-ul concentrează saponinele în scoarța sa și acestea sunt de obicei extrase din trunchi.
Compania care furnizează saponinele către Novavax, compania de biotehnologie Desert King, a dezvoltat o procedură de extragere a agenților activi din scoarța și lemnul copacului pe care, transformat în pulbere, îl vinde lui Novavax pentru a-și putea produce vaccinurile.
„Se extrag aproximativ 30 sau 50 de kilograme (de saponine) dintr-un copac mare. Pluta este curățată, partea superioară a scoarței o scoatem cu cuțitele, iar restul este aruncată. Foarte puțin poate fi extras. Mi-am propus să le extrag din lemn pentru a nu ucide copacul”, a declarat pentru BBC cercetătorul chilian Ricardo San Martín, care conduce Departamentul de Inovație al Desert King International din San Diego, California.
O căutare frenetică
San Martín și-a petrecut întreaga viață studiind saponinele quillay și utilizarea lor în vaccinuri.
„Când au apărut noi boli în anii 1990, s-a văzut că adjuvanții vechi nu funcționau bine. Corpul nu-și amintea ce s-a întâmplat și răspunsul imunitar era slab. A început o căutare frenetică pentru noi adjuvanți„, spune cercetătorul.
„Până în anii 1950, se descoperise deja că anumiți compuși de tip quillay joacă rolul de adjuvant. Mai târziu, un cercetător danez cu care am lucrat, Kristian Dalsgaard, a observat că atunci când a fost injectat la animale a provocat multă iritare și l-a purifica. Am început să investighez acești compuși, în 1995″, spune pentru BBC San Martín, care a lucrat apoi la Universitatea Catolică din Chile.
„Curând după aceea, Statele Unite, au descoperit că o parte din acest compus ar putea fi utilizată în vaccinurile umane. Astfel, s-a născut QS21, denumirea științifică a adjuvantului purificat saponin de quillay.”
„Cu aproximativ 10 ani în urmă, compania farmaceutică GlaxoSmithKline (GSK) a obținut aprobarea utilizării acestuia în vaccinurile umane. Herpes zoster și malaria, de exemplu, folosesc acești compuși.”
Novavax folosește o formulă ușor diferită care nu permite extragerea compusului pur. „Acest lucru facilitează obținerea cât mai mult din acest adjuvant”, spune San Martín.
El are mari speranțe pentru vaccinul Novavax, pentru a cărui fabricație, spune el, este „cheia”; „Fără el nu ar exista vaccin”.
„Alte vaccinuri care nu au adjuvant sunt fabricate din acid ribonucleic (ARN sau ARN), cum ar fi vaccinul covid dezvoltat de laboratorul britanic AstraZeneca. Dar necesită refrigerare, ceea ce poate fi o problemă pentru distribuția lor globală”, spune San Martín.
Există până la cinci tipuri diferite de adjuvanți care pot fi utilizați în vaccinurile umane. QS21 (și derivații săi) este considerat un adjuvant „modern”.
„Există o mulțime de adjuvanți. Motivul pentru care ne place ceea ce facem din quillay este că este atât de eficient„, spune Glenn. „Asta ne face să fim optimiști cu privire la vaccinul nostru covid.”
Jaime Pérez Martín, de la Asociația Spaniolă de Vaccinare (AEV), consideră că vaccinul Novavax are un avantaj, mai ales că este o perioadă de pandemie, „deoarece producția (adjuvantului) se poate acumula, facilitând fabricarea a mult mai multe vaccinuri.”
„Adjuvantul vaccinului Novavax este foarte recent și aparține familiei de noi adjuvanți care au avut o mare putere în reacția sistemului imunitar”, adaugă medicul.
„Adjuvanții tradiționali au fost preponderent pe bază de aluminiu, dar adjuvanții moderni au făcut ca răspunsul imun chiar și la persoanele foarte în vârstă să fie extrem de ridicat, ceea ce este foarte important.”
Cursa împotriva timpului
Novavax se așteaptă să înceapă faza 3 în Statele Unite în noiembrie. „Dacă stabilim dovezi că vaccinul funcționează în Marea Britanie, ar fi o descoperire. Deocamdată merge foarte bine. Vom vedea rezultatul studiului clinic la începutul primului trimestru al anului 2021″, spune Glenn.
Între timp, furnizorii de saponine se află într-o cursă contra timpului.
„Pentru o primă fază a vaccinurilor – pentru a putea satisface prima cerere – estimez că sunt necesari 5.000 până la 7.000 de copaci”, spune San Martín.
„Problema este că saponinele din scoarță sunt necesare pentru vaccin, care sunt mai concentrate. Soluția actuală este eliminarea lor din scoarța copacilor bătrâni, dar nu sunt atât de mulți.”
„Există două opțiuni posibile: fie compușii sunt sintetizați – există deja oameni care lucrează la asta, dar este nevoie de timp – fie se folosesc tufe mai tinere, în care deja vedem o cantitate bună de compuși”, explică omul de știință.
„Este o cursă contra timpului. În primii ani, Novavax va avea aprovizionarea din Chile, dar trebuie să începem să ne gândim la alte opțiuni. Este necesar să avem provizii alternative și să selectăm acei copaci sau arbuști cu o cantitate mare de saponine „.
„Odată ce le-ai clonat, le poți replica și le poți planta în patch-uri destul de mici, din punct de vedere agricol. La asta lucrez acum.”
San Martín spune că compania sa experimentează deja plantarea lor în California, unde par să crească bine.
„Utilizare și abuz”
Cu toate acestea, nu toată lumea salută interesul – și procedurile – companiilor farmaceutice din Quillay.
Liderul mapuche Minerva Tegualda Castañeda Meliñán consideră că „nu au respectat proprietatea intelectuală a înțelepciunii medicale mapuche” și se opune „utilizării și abuzului cunoștințelor medicinale ancestrale ale poporului mapuche”.
„Companiile farmaceutice au brevetat și exploatat ierburile noastre medicinale și cunoștințele noastre ancestrale”, spune pentru BBC într-o conversație telefonică.
„Quillay”, spune Tegualda, „este folosită de mapuși pentru proprietățile sale medicinale încă din cele mai vechi timpuri, atât pe plan intern – pentru a-și spăla părul sau pentru a face săpunuri-, cât și din punct de vedere medical, de către machi (șamani) și lawentuchefes (vindecători).
„Cred că a existat o încălcare foarte mare din partea companiilor farmaceutice și a unor oameni de știință atunci când au folosit cunoștințele noastre fără protecția cuvenită”.
„Noi, mapușii, avem anumite protocoale față de natură”, adaugă Tegualda. „Înainte de a folosi plante medicinale cerem permisiunea de la pământ. În același mod, mușchiul este un copac sacru și nu există doar lipsă de respect, dar există un profit din partea laboratoarelor.”
„Nu mă opun unui vaccin cu principiile active ale quillay-ului, deoarece este un bun mai mare și coronavirusul ne afectează pe toți, dar trebuie să existe anumite protocoale cu privire la proprietatea intelectuală a medicinei mapuche pe care companiile farmaceutice nu le-au respectat”, spune liderul.
San Martín consideră că mapușii „nu au folosit niciodată quillay din motive de imunologie” și susține că companiile farmaceutice profită de utilizările sale, o dinamică care nu pare să expire în curând.
„Cert este că cererea de quillay nu va scădea, fie pentru vaccinul covid, fie pentru altele.”
[…] ”Copacul cu coaja de săpun” ascunde ingredientul-cheie care face imbatabil vaccinul anti-COVID […]
[…] ”Copacul cu coaja de săpun” ascunde ingredientul-cheie care face imbatabil vaccinul anti-COVID […]
[…] ”Copacul cu coaja de săpun” ascunde ingredientul-cheie care face imbatabil vaccinul anti-COVID […]